Етерични масла – сила и действие

Етерични масла

Етеричните масла са продукт, който представлява концентрирана хидрофобна течност, изградена от летливи ароматични съединения на растения. Те са широко разпространени в козметиката, парфюмерията и дори в медицината.

Често носят наименованието на растението, от което са извлечени, както и неговия приятен и траен аромат. Пръв, в набавянето на този уникален продукт, се занимава  Ибн ал-Байтар, който е андалуски лекар, фармацевт и химик.

Как се добиват, известните на нас, етерични масла?

Това е един изключително ценен и полезен продукт, който се извлича от различните части на растенията. За да достигне до нас, е необходимо първо да премине през процеса на добиване. Съществуват няколко начина. Единият от които е дестилация. Чрез нея се извличат ароматите и полезните съставки, без да им се наруши структурата, с помощта на пара. Първи усъвършенстват този метод арабите.

Другият вид извличане е по механичен начин. Този метод е далеч по-опростен, в сравнение с дестилацията, но за наше съжаление, ни ограничава твърде много. Продукта, който се извлича, прилагайки този метод, се нарича есенция, а не етерични масла. Трудоемка е задачата за извличане съставките от растенията, тъй като процедурата е необходимо да се извърши изключително прецизно и внимателно, с цел да не се наруши качеството на маслата.

За какво ни служи този продукт?

Както вече споменахме по-горе, това е продукт, който намира широко и всеобхватно приложение. Използва се както за направата на сапуни, парфюми, кремове и друг вид козметични средства, така и като аромати към някои храни и напитки, та дори и намира своето място във фармацевтичната индустрия. Притежава свойството да лекува, благодарение на своите аромати.

Напълно възможно и доказано е, че можем да се избавим, както от депресия, така и от умора, коремни болки, алергии и много други състояния, които ни карат да се чувстваме зле. Съществуват и множество домашни рецепти за направата на кремове, балсами, шампоани и какво ли още не. Те притежават изключителни свойства, а съставките им са изцяло натурални.

Как да разпознаваме истинските натурални продукти от измамните?

Пазарът у нас, и не само, е залят с множество магазини за етерични масла, в чиито произход и качество няма как да бъдем напълно сигурни. Етикетите ни показват задоволяващ състав, а в последствие откриваме несъвместимост в написаното, спрямо ефекта от приложението. За да бъдем спокойни и сигурни, има няколко доказани метода.

Единият от които е, чрез капване на няколко капки от продукта върху лист хартия. В случай, че е със 100 – процентово качество, само след минути не би останала и следа от него. Цялото това разнообразие от етерични масла вдъхва както аромат в живота ни, така и своята безценна помощ, в следствие от изключителните си съставки.