Евкалиптово масло – топ 20 ползи за здравето

Здравен блог - евкалиптово масло, ползи

Етеричното масло от евкалипт ефективно се използва за разкрасяване, в народната и официалната медицина, благодарение на огромното количество терапевтични свойства.

Това удивително масло се добива от изсушени листа на дървото евкалипт. То представлява безцветна течност със силен дървесен и сладък аромат. Днес около 5% от маслата идват от Австралия, останалите 95% се произвеждат в Китай.

Маслото от евкалипт съдържа повече от 40 целебни компонента, сред които са органични киселини, алдехиди, флавоноиди и дъбилни вещества. Сред най-ценните са цинеол, който придава на маслото следните свойства:

 1. Болкоуспокояващи;
 2. Ранозаздравящи;
 3. Антибактериални;
 4. Противовъзпалителни;
 5. Фитоцидни;
 6. Противовивурсни;
 7. Регенериращи;
 8. Антипаразитни;
 9. Дезодориращи;

Освен това етеричното масло притежава:

 1. Релаксиращо и успокояващо действие;
 2. Спомага за възстановяване на организма след стрес и тежка болест;
 3. Укрепва имунитета;
 4. Помага за повишаване на концентрацията;

Евкалиптът добре се съчетава с други етерични масла, като предотвратява опасността от изгаряне или раздразнение, затова се използва като основа.

С помощта на аромат на евкалипт може да се намали умората, да се избавим от сънливост и меланхолично настроение.

Гореизброените свойства на маслото активно се използват в традиционната и народната медицина при лечение и за профилактика и облекчаване на състоянието по време на различни заболявания.

Гинекология и урология

Свойствата на етеричното евкалиптово масло се използват от гинеколозите при:

 1. Лечение на ерозии;
 2. Лечение на хронични и остри възпаления;
 3. Нормализация на киселинен баланс;
 4. Предотвратяване развитието на млечница и херпес инфекция;
 5. Лечение на ендометрити и възпаление в матката и придатъците;
 6. Лечение на цистит и уретрит;
 7. Лечение на простатит;

Простудни и вирусни заболявания

Благодарение на бактерицидното и противовирусното въздействие маслото от евкалипт спомага за почистване на лигавици и за нормализация на секрецията. Така помага на организма по-успешно да се бори с вирусите, тяхното размножение и разпространение, за укрепване на имунитета.

Мускулна болка

Евкалиптът е естествено обезболяващо. Също притежава противовъзпалителни свойства, които го правят по-ефективно лекарство срещу болка.

Пациентите с артрит, разтежения на връзки и сухожилия, фиброза, нервна и мускулна болка използват евкалиптово масло за облекчение. С масажни движения нанесете няколко капки от маслото на болезнения участък.

Захарен диабет

Евкалиптовото масло притежава свойството да понижава кръвната захар, което е много полезно за хора, страдащи от захарен диабет. Освен това, ежедневното използване на евкалиптово масло може да подобри кръвообращението при висока кръвна захар.

Препоръчва се масажиране на тялото и нанасяне на маслото като лосион след всяко къпане. Причината е, че масажът помага за ускоряване на кръвообращението.

Антисептично средство

Маслото често се използва за оказване на първа помощ, заради обширните лечебни и целебни свойства. Нанася се за заздравяване на порязвания, рани, мехури и синини.