Фъстъци – здравословна или вредна храна

Здравен блог - фъстъци, здравословна храна, въздействие

Ядките заемат една от лидерските позиции сред здравословните храни. В почти всеки магазин се предлагат фъстъци, които са по-скоро са плод на бобови растения. Дълго време са се смятали за храна на простолюдието и са се отглеждали в незначително количество.

Едва преди 100 години ядките се превръщат в една от водещите аграрни култури на Южна Америка – своя историческа родина. Колкото по-привлекателна е тази ядка за правилно хранене, и какви особености съществуват?

Фъстъците като един от основните елементи здравословното хранене

От гледна точка на науката се отнасят към бобовите и са най-ценен техен представител.

Отличават се с висока хранителна стойност – повече от 500 калории на 100 грама, която в съчетание с високото съдържание на белтъчини, прави този продукт по-търсен за спортисти, които се стремят да натрупат мускулна маса.

Основната хранителна стойност на фъстъците се осигурява от мазнини, които се използват за получаване на фъстъчено масло. Съдържа в своя състав голямо количество ненаситени мастни киселини, което го превръща в един от елементите на здравословното хранене.

Хората, които се стремят да се хранят по-правилно, избират тези ядки, поради повишено съдържание на макро- и микроелементи, а също и растителни влакна. Именно те правят фъстъците отличен източник на енергия и са много подходящи и за спортисти.

Полезни са и за поддържане на нормална функция на сърцето, кръвоносните съдове, на органите на малкия таз, а също и на храносмилането.

Витамините от група В стимулират интелектуалната дейност и служат за профилактика на нервно пренапрежение. Затова много често диетолозите препоръчват избор на фъстъци за полезни хранения на работното място.

Хранене с ядки – риск от хранителни алергии

Хората, които избират здравословно хранене, следва да знаят за най-разпространените хранителни алергени.

Фъстъците се отнасят именно към тази група храни. Алергията към този тип бобови не е особено разпространено явление, но може да има най-разпространени последствия. Така например, при липсата на адекватно лечение, при човек може да се развие анафилактичен шок.

Особено често алергията се среща при деца в младша възраст. Затова родителите, при откриване на всякакви алергични проявления при децата, трябва да проучат състава на десертите, бисквитите, салатите и другите храни, в които могат да влизат фъстъците.

Алергични реакции може да предизвика не само яденето на фъстъци в чист вид, но и тяхното незначително присъствие в храната.

При попадане на алерген имунната система започва да реагира на него като чуждо вещество, което води до нарастване на възпалителния процес. Сред тях се отнасят:

  • Чувство за сърбеж и изтръпване на устната кухина;
  • Силен оток на устните и на езика;
  • Гадене, повръщане;
  • Чревни спазми и метеоризъм;
  • Обриви по тялото;