Флекситарианска диета – топ система на хранене

Здравен блог - флекситарианска диета, здраве, отслабване

Вегетарианство – това е доста сложно и невинаги полезно. Но има направление в храненето, получило названието флекситарианство. Неговата същност е в това, че понякога можем да си позволим месо.

А това означава, че храненето може да бъде по-полезно и балансирано.

Как правилно да спазваме флекситарианска диета?

Отслабване на флекситарианска диета

Флекситарианството означава гъвкава система на хранене. Това означава, че не е чисто вегетарианство, а периодична употреба на месо, и плодове, зеленчуци и зърнени трябва да заемат голяма част от менюто.

Желателно е първо да спрем да ядем месо и риба поне веднъж седмично. След това постепенно се увеличават броя дни.

И така трябва да стигне до 2 дни седмично, през които можем да ядем месо и риба, и количеството от 250-300 грама. Същността на диетата е да не се спира месото, а да се сведе неговата употреба до минимум.

В менюто трябва да има плодове и зеленчуци – пресни или приготвени по максимално щадящ начин, зърнени, мляко, млечнокисели продукти, яйца, сирене, тофу, бобови, ядки, семена, подправки.

Основата на менюто – зеленчуци, зърнени, плодове. Освен това, 25% от храната трябва да се състои от зърнени и белтъчни храни.

Що се отнася до месото и рибата, следва да се варят, задушават и запичат. Разбира се, трябва да се избират, немазни храни. Например, от месата трябва да се изберат пилешко, телешко и говеждо. От рибата е подходяща треската, хека и щуката.

Закуската не трябва да бъде калорична – приблизително 300 калории, обяд – 400, вечеря – 500. Тоест вечерята е най-обилното хранене.

Допускат се до 2 междинни хранения през деня. Всяко междинно хранене е не повече от 100 килокалории. Приблизително калориите са по 1400-1800 калории дневно.

Предимството на подобна диета е в разнообразието, отслабване без риск от сваляне на килограми. Тази диета е балансирана и на практика няма противопоказания. Флекситарианска диета не може да се спазва само при нарушаване на обмяната на веществата.

Подробно меню на диетата

Как правилно да съставим меню на диетата? Ако това е вегетариански ден, означава, че трябва да приготвяме ястия от зеленчуци, зърнени, млечни продукти.

Това могат да бъдат супи, рагу, каши, млечни десерти, салати, закуски. Вариантите са много – ако пък това е месен ден, можем да добавим в менюто риба, яйца и месо.

Следователно менюто на диетата трябва да бъде разнообразно – могат да се приготвят котлети, омлети.

Ето примерното меню за флекситариански ден:

  • Закуска: 150 грама тофу, зеленчукова салата, чай, елда и краставица;
  • Междинно хранене – шепа ядки и сушени плодове, плодова салата;
  • Обяд – варени или задушени картофи с броколи, зеленчукова супа-пюре с леща;
  • Следобедна закуска – ядки, плодов сок;
  • Вечеря – варен фасул, със задушени зеленчуци; или извара със зеленолистни зеленчуци, фино нарязана чушка, кисело мляко;