Хранене при болки и възпаления в ставите

Здравен блог - подагра, хранене, особености

При някои заболявания на скелетните кости, сред които подагра, фибромиалгия или остеоартроза, болка може да възникне в шията и в раменете.

Специалистите, разработващи лечебни диети, казват, че някои хранителни вещества и добавки могат да облекчат хроничната болка в ставите. Но храненето, което е полезно при остеоартроза, изобщо не е подходящо при подагра или ревматоиден артрит.

Какво е важно да знаем за лечебните диети, на кои да обърнем внимание?

Проблеми с избор на диета при болни стави

Глобални изследвания, посветени на влиянието на диетите върху болките в ставите , липсват, но като цяло вероятността от полза от промяната на храненето зависи от причината и типа увреждане на ставите.

Болката се предизвиква от различни състояния, като се реализират специфични патофизиологични механизми, диетите могат да бъдат ефективни при някои патологии.

Остеоартритът е сред най-разпространените причини за болки в ставите, открива се при много възрастни хора.

Характеризира се с изтъняване на хрущяла между костите, образуващи коленната, бедрената и лакътната става.

Когато хрущялът се износва, образуващите се стави на костите започват да се трият една в друга, като предизвикват отоци и нарушения на движението.

Най-разпространената хранителна добавка, използвана за намаляване на болките и за подобряване на функциите на ставата, е глюкозамин. Обикновено се комбинира с друго съединение, наричано хондроитин.

Хранене при ревматоиден артрит

Някои изследвания показват полза от приемане на рибено масло, съдържащо високи дози омега-3 мастни киселини, в посока отслабване на симптомите на заболяването. Но не било установено забавяне на прогресирането на заболяването.

По-интересен е фактът, че яденето на повече риба може да предотврати ревматоиден артрит. Изследването обхваща жени от 55 до 89 години в Швеция.

При тях яденето на риба веднъж 2 пъти седмично довело до намаляване на риска от заболяването с 29% в сравнение с тези, които предпочитали други храни.

Редовното ядене на мазна риба може да бъде профилактично средство за хора с висок риск от развитие на ревматоиден артрит.

Особености на храненето при подагра

Храните, богати на пурини, е необходимо да се ограничат при подагра, сред които субпродукти, червено месо, говеждо, свинско, агнешко.

Растителните продукти, които способстват за повишаване нивата на пикочна киселина са аспержи, гъби, карфиол, зелен грах, пшенични кълнове.

От друга страна някои храни, сред които и кафе, млечни и вегетариански белтъчини – яйца, ядки, бобови, могат да се използват като защитни.

 

Добавки за защита на ставите – хондроитин и глюкозамин

При болки в ставите се препоръчват добавки ходроитин и глюкозамин. Изследването на глюкозамина показва неговата роля в профилактиката на разрушаване на коленната става сред 45-70-годишни болни от остеоартрит.