Как да избираме слънчеви очила

Слънчеви очила

Едно от най-важните неща за нас са очите ни и грижата за тяхното здраве е от изключителна важност. През лятото вредните UV лъчи са голям проблем за зрението и присвиването на очите не е най-добрият вариант, за да виждаме по-добре.

За щастие днес полезното се припокрива с приятното и слънчевите очила, които са ни необходими, за да предпазим очите си, са и един моден аксесоар. Актуални и огромни, те предпазват не само очите ни, но и нежната кожа под тях.

От изключителна важност е правилният подбор на качествени очила. При купуване на очила трябва да се сложат два чифта един върху друг. Ако между стъклата не прозира нищо, значи избраният от нас модел си заслужава.

Когато избираме своите слънчеви очила, трябва да се съобразим с нашата професия и ежедневните ни занимания. Така например хората, които прекарват по-дълго време зад волана, е добре да подбират стъклата на своите очила да бъдат в неутрална гама. Това са кафявите, черните нюанси.

Всички розови и сини варианти имат свойството да видоизменят цветовете на близките до тях тонове. Производителите на очила разделят продуктите си в различни категории – от 0 до 4.

В най-ниската категория 1 са очилата с най-малка защита, които имат по-скоро естетични функции. Категория 4 трябва да носят всички сърфисти и скиори, защото отблясъците от снега или морската вода увеличават вредата за очите.

Когато погледнете през слънчевите очила, не трябва да виждате цветовете променени, нито пък предметите да се приближават или отдалечават от вас. Ако образът се изменя, това означава, че очилата не са качествени.

Едни некачествени очила причиняват много повече вреда отколкото тяхната липса изобщо. Те създават илюзия на окото, че е по-тъмно и зеницата се разширява позволявайки на вредните UV лъчи да проникнат направо в окото.

Голяма заблуда се оказва впечатлението, че само тъмните очила предпазват от вредните слънчеви лъчи. Много от диоптричните очила притежават фотосоларно покритие, което ги прави също толкова качествени както класическите очила против слънце.

Какви очила да изберем според нашите черти

Като част от нашия тоалет очилата имат и своята роля на индикатор за нашата актуалност и отношение към модата. За правилния подбор на очила трябва да гледаме два основни компонента – цвета и формата на рамката и стъклата.

Какви слънчеви очила да изберем - наръчник

1. Какъв цвят очила да си купим

Цветът се съобразява с нюанса на косата, очите и тена на лицето, като се използват два подхода – на контраста или на близкия тон. За да преценим точния цвят, трябва да си представим скалата на цветовете и да я сгънем на две.

Тонът, който застава плътно на гърба на тона, отговарящ на косата ни, е най-подходящият контрастен цвят за рамките на нашите очила, когато държим да сме ексцентрични. Когато търсеният ефект е по-скоро ефектът на подчертаването на цялостната визия, без да се откроява – най-подходящият тон е този през един нюанс в ляво или дясно от цвета на косата.

Това, разбира се, не важи за неутралните черен и бял цвят, които отиват на всеки тип коса и кожа. По същия начин стоят нещата за подбора на стъклата спрямо цвета на нашите очи и тена на кожата на лицето.

2. Слънчеви очила според формата на лицето

Слънчеви очила според формата на лицето

Формата е другият компонент. Тя се съобразява с формата на лицето и обема на прическата ни. За щастие, модерните очила са с форма, подхождаща на всеки тип лице. Те са огромни, заемащи голяма част от лицето, като по този начин скриват и някои дефекти.

Най-актуалните рамки тази година са широките, олекотени, бели рамки, които могат да бъдат както изчистени, така и с инкрустирани камъни по тях. Най-честите варианти са с така нашумелите през последните месеци камъни Swarovski.

Също така модерни са металните катарами и пантите в закачливи форми. Откритието на 2006-а година, а именно очилата тип насекомо, са много актуални и тази година, като сега те са още по-големи. Задължителното за тях е цветът на стъклата да бъде от жълто до тъмнооранжево.

Авиаторските очила са модерни през последните две години, те са най-подходящи за ежедневието и отиват на почти всеки тип лице. Колкото и красиви и модерни да са очилата ни, не трябва да злоупотребяваме с тях и употребата им.

Те не трябва да се носят, когато слънчевата светлина не е толкова ярка, както и в затворени помещения. Прекомерната им употреба когато това не е наложително може да доведе до умора на очите, главоболие и дори развитие на конюнктивит. Ако се почувства дискомфорт, по-добре да бъде преустановено носенето на очилата.