Как да отслабваме с ходене и разходки

Здравен блог - отслабване, разходки, есен

Много хора, които внимателно се грижат за фигурата си, ежедневно се налага да отчитат голямо количество показатели, облекчаващи процеса на сваляне на килограми, сред които:

  • Дневна потребност на тялото от енергия;
  • Калоричност на храненето;
  • Разход на енергия към различни спортни занятия;

Освен това в опитите за увеличаване на ежедневната активност много хора прибягват до помощта на ходене, затова въпросът за разхода на калории става особено актуален.

Важно е да се разбира, че разходът е обусловен както от външни, така и от вътрешни фактори, които трябва да се отчетат при изчисленията.

Условия за разход на калории при ходене

Еднозначно да се отговори на въпроса колко калории изгаря ходенето, не е възможно, но при отчитане на основните условия може да се определи приблизителното количество. Този показател зависи от:

  • Ръста на човека – колкото по-висок е човек, толкова по-голяма и тежестта на неговите крайници. За осъществяване на движения човек трябва се налага да прави по-големи усилия. Но разстоянието, което е способен да преодолее с по-малко крачки, е по-голямо от това, което би могъл по-нисък човек;
  • Тегло – за придвижване на тежък човек организмът трябва да изразходва по-голямо количество енергия. Важно е да се помни, че хората с наднормено тегло в началото на борбата с килограмите е препоръчително само да ходят. Бягането в този случай може да е сериозно натоварване на ставите.
  • Физическа подготовка – това до колко човек е приспособен към по-дълги разходки, пряко ще се влияе от интензивността на ходене и от разстоянието, което планира да се измине. Слабият мускулен корсет и неподготвената дихателна система са препятствие по пътя към дългите разходки, а пристъпите на умора и на самосъжаление могат за дълго да ни откъснат от този начин за изгаряне на калории. За да преодолеем себе си, се препоръчва да се отправим на дълъг поход, който ще ни даде представи за скритите ресурси на нашия организъм и неговите истински възможности.

При средно темпо на движение, на един 1 килограм тегло се разходват приблизително 4.2 килокалории на час. По този начин следва да се отчетат параметрите на самия човек при скорост от 4 км час.

Спортист с тегло от 50 килограма изразходва приблизително 210 килокалории, докато 90-килограмов човек при същите условия ще изгори около 378 калории.

Външни условия за разход на калории при ходене

На първо място е температурата на въздуха, за която съществува заблуда, че при горещо време се гори повече.

В действителност тези процеси не са толкова плътно свързани, потта е само средство за охлаждане на кожата.

През зимата се гори повече, защото тялото трябва да гори мастна тъкан, за да сгрее.