Как да се справим с есенната умора

Здравен блог - напитки, въздействие, правила

Умората е един от най-честите симптоми на есента. За щастие, със сезонните неразположения можем да се преборим, и ето няколко прости начина да си върнем жизнената енергия и добро здраве.

Проверете здравето си

Постоянното чувство за умора е възможно да бъде признак на много заболявания, сред които и диабет, сърдечни заболявания, артрит и анемия и нарушения на сърдечната функция.

Загубата на работоспособност може да бъде вследствие на самостоятелен прием на лекарствени препарати и витамини – тези действия често не се подобрява, а само се подобрява състоянието.

Повече физическа активност

Спорт – това е последното, за което може да помисли уморения човек. Но много изследвания потвърждават факта, че физическата активност подобрява тонуса и настроението на човека.

Силовите тренировки стимулират кръвообращението – а това означава, че ускоряват доставката на кислород към жизненоважни органи, сред които сърцето и мозъка.

Захванете с йога

При загуба на сили физическите упражнения, по-точно йога практиките има голям принос в поддържането на жизнен тонус.

На тази тема, дори е било проведено изследването. Група доброволци, състояща се от 135 мъже и жени на възраст от 65 до 85 години в продължение на 6 месеца практикували йога.

Натоварването било неголямо – само за час седмично. Със завършването на курса участниците в експеримента отбелязали значителни изменения в състоянието – спели по-добре и настроението също се подобрявало.

Пийте повече вода

Обезводняване – една от причините за физическо и емоционално изтощение.

При нарушение на водния баланс, на първо място, страда мозъка – появяват се безпричинни колебания в настроението, нарушения на концентрацията на вниманието, влошаване на паметта.

По-ранно лягане

С идването на есента и намаляването на светлата част на деня трябва да се промени и режимът на съня. Започнете да измествате времето за лягане с по 10-15 минути.

Много скоро организмът ви ще се адаптира към новото разписание и ще можете да заспивате по-рано, отколкото сте свикнали.

Яжте риба

Според изследване, проведено от италиански учени, редовният прием на рибено масло помага за справяне със сезонните неразположения.

Мастните киселини омега-3 служат за енергиен запас на организма.

За получаване на максималния обем от тези полезни вещества похапвайте морска риба и раци, приготвени на пара или във фурна – при този начин за обработка има шанс за запазване на омега-3 в непроменен вид.

Вслушвайте се към биологичния часовник

Ако обичате да ставате рано, то най-голяма е работоспособността ви в сутрешните часове. При совите всичко е точно обратното – енергия при хората от този тип се появява някъде следобед.

Тези хронотипове са описани не просто така. Циркадните ритми при всеки от нас функционират различно. И най-лошото, което можем да направим е да опитаме да ги нарушим.