Как да си направим натурален алое вера гел и сок

алое вера гел и сок

Алое вера е растение с неоспорими полезни свойства за човека. То не спира да се използва за лечение на медицински и козметично проблеми. Поради своето широко и положително действие, множество продукти за красота и здраве имат в състава си екстракт от алое вера.

Приложението на това растение е както външно, така и вътрешно. Според спецификата на проблема, вие можете да изберете кое от двете ще съответства най-добре за разрешаването му. Много специалисти съветват да се комбинират двата подхода. Така ще се възползвате максимално от всички свойства на алое вера.

Ако става въпрос за избор между домашно извлечен екстракт (сок или гел) и купешки под някаква форма, винаги е за предпочитане първият вариант. Така ще сте на 100% убедени, че използвате абсолютно натурален продукт. Именно за тези от вас, който отглеждат растението у дома си сме подготвили две много лесни рецепти, с които да извличате гел и сок от него.

Гел от алое вера

С натуралния гел от алое вера дарява кожата ви с невероятно голямо количество хранителни вещества, витамини и минерали. То се извлича от листата на растението и няма абсолютно никакви примеси на химикали, парабени и оцветители. Съставки характерни за множество козметично продукти.

Какво ви е необходимо:

  • 1/4 купичка с алое вера;
  • 1/8 чаена лъжица прясно изцеден сок от лимон;
  • 1 чаена лъжица масло то витамин Е;
  • 1 чаена лъжица кокосово олио.

Начин на приготвяне:

Вземете само най-долните листа на растението. Премахнете твърдата обвивка от тях и с лъжица отстранете гелообразната субстанция във вътрешността. Поставете всички съставки в купа (порцеланова, стъклена) и ги смесете добре. След получаване на хомогенна смес изсипете готовия гел в контейнерче за съхранение и го затворете добре. Съхранява се в хладилник.

Този чудотворен гел от алое вера можете да нанасяте външно върху повърхностни рани, изгаряния, при ставни болки, като маска за лице. Той намалява възпаленията и облекчава болката почти мигновено. Необходимо е само да нанесете малко количество то гела върху засегнатата зона.

Сок от алое вера

За приготвянето на сок е необходимо отново да използвате само листата на растението. Запомнете, че за лечебни цели сокът трябва да е пресен. Трябва да се съобразите и с вида на вашето алое. Има над 500 вида и е необходимо да се информирате дали то е подходящо за целта.

Начин на приготвяне:

Вземете най-долните листа на алое вера, които са с възраст най-малко 3 години. Измийте ги добре и премахнете бодличките от тях. Нарежете ги на малки парченца напречно с дебелина около 3 мм.

За да извлечете сокът е необходимо да ги сложите нарязаните парченца алое вера в тензух или марля и малко по малко да ги изстискате.

Всеки може да си направи тези рецепти у дома. Хубавото на това растение е, че не изисква големи грижи. Полива се рядко и расте изключително бързо. За това не бива да се притеснявате, че ще оставите алое вера без листа, след като направите няколко пъти тези рецепти.