Как да спрем развитието на пародонтоза

Здравен-блог - парадонтоза, развитие, опасност

Повечето хора смятат за пародонтоза всякакви проблеми с венците. Но за разлика от повечето от тях пародонтозата се смята за доста сериозно заболяване. Що за патология е това, как се лекува и как да не се допусне нейното развитие?

Къде изчезват венците?

Пародонтозата – това е заболяване, характеризиращо се с дистрофично увреждане на тъканите, които заобикалят зъбите. Венците изтъняват и се губи костна тъкан без каквито и да е възпалителни процеси.

В резултат шийките на зъбите се оголват, визуално зъбите стават по-дълги, с времето се оголват корените на зъбите. И зъбите започват да се клатят и падат.

Колко изразени са тези симптоми, ще зависи от стадия на заболяването.

В първия стадий заболяването изобщо не се проявява, а в третия тъканите около зъбите са необратимо разрушени, на венците понякога възникват язви. Зъбите силно се разклащат, започват и да падат.

В търсене на причината

Точната причина за развитие на пародонтоза е трудно да се установи, дори и от специалист.

Едно може да се каже със сигурност – обикновено това заболяване преследва възрастните хора, в млада възраст се среща изключително рядко.

Прието е да се смята, че един от основните фактори, предизвикващи пародонтоза, са заболяванията на кръвоносните съдове.

Това е причината за нарушаване кръвоснабдяването на венците, които не се снабдяват достатъчно добре с кислород и хранителни вещества.

Именно затова пародонтоза често възниква на фона на захарен диабет, атеросклероза, заболявания на черния дроб и висока киселинност на стомашния сок, които затрудняват усвояването на витамини и други полезни вещества.

А също и на фона на заболявания на обмяната на веществата, ендокринни нарушения и нарушения във функцията на щитовидната жлеза.

Как се лекува?

Възстановяването на разрушените тъканите на венците не е по силите на нито един лекар, затова основната задача при пародонтоза е да не се допусне развитие на заболяване.

Преди да се пристъпи към лечение се провежда рентгеново изследване, за да се разбере колко далече е стигнало заболяването.

А също и професионално почистване на зъбите, тъй като зъбната плака и зъбен камък са благоприятна среда за размножаване на бактерии, които могат да доведат до възпаление на венците.

Също е необходимо да се пролекуват всички болни зъби, понякога се вадят корени на разрушени зъби. След тези манипулации лекарят избира метод на лечение. Сред тях са:

Лекарства

Обикновено се назначават витамини, противовъзпалителни средства, понякога хормонални препарати. Лекарствата се приемат вътрешно, правят венците, а също и инжекции във венците.

Физиотерапия

За активизиране кръвоснабдяването на венците. Използва се вакуумен масаж, лазерна терапия, въздействие на тъканите на венците със слаб заряд електричен ток.

Шиниране

За намаляване на подвижността на зъбите. Обикновено шината се поставя от вътрешната страна на зъбите, затова естетиката не се нарушава.