Възстановяване на кожа след излагане на слънце

Здравен-блог - възстановяване, кожа, правила

Как да възстановим кожата след излагане на слънце с помощта на овлажняващи и подхранващи средства за тяло, контрастен душ и правилно хранене?

Дори и да сте използвали слънцезащитни средства и не сте прекалявали с излагането на слънце, кожата все пак усеща неблагоприятното влияние на ултравиолетовите лъчи.

Не е толкова еластична и мека, лесно се поддава на лющене, изглежда суха. А при тези, които са нарушавали правилата на загара, ситуацията може да бъде още по-зле – на кожата са се появили, раздразнения, изгаряния.

Освен това продължителният престой под слънчевите лъчи ускорява стареенето на кожата. Тя губи влага, липидният обмен се нарушава, възможна е поява на пигментни петна.

Ето защо кожата след загар има нужда от специална грижа, която ще ѝ помогне да се възстанови и по-дълго да запази приятният си оттенък.

Началото на възстановяването в края на плажния сезон е неправилно, с това трябва да се занимаваме през целия плажен сезон.

Ако се е стигнало до кожно изгаряне

Ако сте изгорели, то възстановяването на кожата трябва да започне с лечението на изгарянията. За намаляване на възпалението, болката и за ускоряване на заздравяването, използвайте аптечни средства срещу слънчеви изгаряния.

Не е нужно кожата да се маже със сметана, или с непредназначени за тази цел мехлеми.

Така можем да влошим нейното състояние и да си докараме инфекция.

Трябва да си вземе прохладен душ без сапун и да намажем зачервените участъци със средство срещу слънчеви изгаряния. Средството може да нанася по няколко пъти дневно при необходимост.

След лечение на изгаряния може да се пристъпи към следните процедури за възстановяване на кожата.

Овлажняване и подхранване

Съвременният избор на козметични средства за грижа за кожата за след излагане на слънце е обширен. Те съдържат алое вера, масла, пробиотици. Препоръчва се използването на тези средства редовно след връщане от плаж.

Освен това се препоръчва използване на овлажняващ крем лосион и/или масло за тяло за връщане на мекотата и еластичността на кожата.

Основа на тези средства са натуралните масла – жожоба, ши, авокадо, орехи, които спомагат за възстановяване и подхранване на кожата. А също целебни и успокояващи кожата компоненти като алое, невен, лайка.

Маслото от жожоба предпазва кожата от прекомерното изпарение на влага, има и противовъзпалителни свойства. Маслото от ши пък възстановява липидният слой на кожата, притежава и антибактериални свойства и способства за синтез на колаген.

Маслото от авокадо възстановява защитните функции на горния слой на кожата и снабдява с витамини А и Е. Маслото от орех регенерира, тонизира и подмладява кожата, а също подхранва и овлажнява благодарение на съдържанието на витамини и микроелементи.