Какво е коронавирус 2019-20 и как да не се заразим

Коронавирус 2019-20 - бързо ли предизвиква пневмония

Какво е известно за най-плашещата инфекция в началото на 2020 г.?

Съобщенията за случаите на заразяване с опасния коронавирус 2019-nCoV постъпват от целия свят, включително и от САЩ, дори и у нас медиите съобщиха случай на жена от Добрич с подозрителни симптоми, резултатите от пробите дали има зараза и в България, се очаква да излязат в понеделник.

Само в Китай вече са се разболели повече от 2000 души, а починалите, вследствие на заразяването с вируса и развитието на атипична пневмония са повече от 60.

На извънредно заседание експертите на СЗО отказаха да обявят китайския коронавирус за глобална заплаха. Предстои обаче ново съвещание на експертния съвет на СЗО, на което ще се обсъжда изменение на предходното решение.

В Китай епидемията обаче се превърна в обществена суматоха  – в стремежа си я да спрат, властите преустановиха транспортните връзки и на практика забраниха напускането на повече от 10 града с общ брой на населението над 25 млн. души.

В 25 китайски провинции, където живеят над 1,2 млрд. души, е въведена най-висока степен на готовност за реакция на извънредни ситуации. Всички служби са в готовност да предприемат незабавни мерки при възникнала опасност от заразяване.

Как да не се заразим с новия коронавирус и какво лечение се прилага

Какво представляват коронавирусите

Коноронавирусите могат да предизвикат респираторни и чревни заболявания при хора и животни.

Названието си дължат на специфичната форма на обвивката. Нейната белтъчна структура под микроскоп напомня на слънчева корона.

Вирусите са познати на научната общност от 60-те години на миналия век. Повечето от тях са напълно безопасни. Предизвикват обикновена настинка, която протича леко и бързо се лекува с почивка, обилен прием на течности и болкоуспокояващи. Повечето, но не всички.

Някои коронавируси могат да предизвикат сериозни усложнения. Пример е вече позабравеният SARS в превод ТОРС – тежък остър респираторен синдром, който се разпространяваше в Азия през 2002-2003 г. Най-много бяха заразените отново в Китай.

При SARS не само се развиваше възпаление на дихателните пътища, но и много бързо се засягаха белодробните алвеоли. Смъртните случаи тогава се дължаха основно на бързо развиващият се кислороден глад на тъкани и органи.

Общо са регистрирани над 8000 заболели, смъртността е около 10%. В историята SARS остана с название атипична пневмония.

През 2004 г. болните започват да намаляват. И оттогава SARS не е напомнял за себе си. Още тогава обаче се установява каква е основната опасност от коронавирусите.

Защо са опасни коронавирусите

Висока мутагенност – това означава, че коронавирусите бързо умеят да се променят, да се приспособяват към външната среда, за да улеснят разпространението си. Например, за епидемията през 2002-2003 г. се предполага, че вирусът първоначално се е разпространявал сред прилепите. Но в определен момент мутира и атакува човека.

Човешкият имунитет, който никога досега не се е сблъсквал с подобна зараза, се оказва безсилен.

Краят на епидемията от атипична пневмония в началото на 21-ви век се свързва с това, че вирусът отново се изменя. Но това не означава, че коронавирусите, предизвикващи SARS, са изчезнали.

Възможно е да са в спящо състояние в организма на някои животни, и в определен момент отново да мутират и да напомнят на човечеството за себе си.

Коронавирусът 2019-n-CoV, епидемията, с който започва в края на декември 2019 г. в китайския град Ухан, също най-вероятно идва от животни.

Това е напълно нов щам, с който лекарите не са се сблъсквали. Но вече е известно, че засяга белите дробове, както и SARS, бързо прераства във вирусна пневмония и може да доведе до опасен за живота кислороден глад на тъканите.

Какви са симптомите на коронавируса

Симптомите на заразяване с всеки коронавирус, включително и с новия, са сходни с тези на всяка остра вирусна инфекция, затова има опасения, че могат да бъдат объркани с тези на сезонния грип, заболеваемостта от който наближава своя апогей у нас.

В по-тежките случаи, когато инфекцията започне да се разпространява и извън горните дихателни пътища, както се случва при атипична пневмония, то симптомите се усилват. Появяват се:

 • Температура над 39 градуса;
 • Силна влажна кашлица;
 • Затруднения при дишане;
 • Стягане и болки в гърдите.

При възникване на тези признаци или трябва незабавно да се потърси медицинска помощ – да се отиде при личния лекар или направо в спешния кабинет, ако е извън работно време.

Не е задължително тези симптоми да са признак на коронавирусна инфекция, но това са симптоми на пневмония, които налагат хоспитализация.

Наскоро китайските власти обновиха списъкът със симптоми, характерни за новия коронавирус. В някои случаи в самото свое начало инфекцията се проявява с гадене, диария и други признаци от страна на храносмилателната система.

Симптомите от страна на дихателната система започват да се проявяват по-късно.

Как се лекува атипичната пневмония, предизвикана от коронавирус

Лечението на вирусна пневмония попада в обхвата на клинична пътека №39, при която минималният болничен престой е 6 дни.

При подозрение за вирусна пневмония с неуточнен произход задължително се включва и серологично изследване.

Задължително изискване за изпълнение на клиничната пътека е инжекцията с антибиотик. Ако не се направи тази терапевтична процедура, клиничната пътека не може да се счита за изпълнена.

Хоспитализация се налага при съществено усложнение на състояние, вследствие заразяването с коронавируса.

Ако инфекцията протича сравнително леко, както и при повечето вирусни инфекции, лечението има за цел облекчаване на симптомите – препоръчват се повече течности, почивка, обезболяващи и болкоуспокояващи, както и противовъзпалителни средства на основата на парацетамол и ибупрофен.

Възможно е съвсем скоро да бъде разработена ваксина конкретно срещу новия коронавирус. Появи се информация, че дори има готова ваксина, но тепърва трябва да се тества. От СЗО предупреждават, че за това може да са необходими няколко години. Затова най-доброто, което можем да направим, е да намалим риска от заразяване.

Как да не се заразим с коронавирус

Следва да се спомене, че у нас вероятността от заразяване с новия вирус е много малка, освен ако не сме пътували наскоро до Китай или до някоя от държавите, в които има регистрирани случаи.

Инкубационният период на коронавируса, според последните данни на китайските власти, както и информацията, публикувана от СЗО в началото на седмицата, е между 2 и 10 дни, средно около 5 дни.

Това обаче са предварителни данни, затова не може да се твърди със сигурност, освен това е много индивидуално и при всеки пациент е с различна продължителност.

Тепърва ще се проверява дали заразените в инкубационен период могат да заразяват здрави хора, но това се предполага. И затова китайските власти налагат 14-дневна карантина на всички, които са били в близък контакт със заразени. Това е с цел предотвратяване на ново разпространение на вируса.

Както и обикновената настинка, така и коронавирусът се разпространява по въздушно-капков път. Рискуваме да се разболеем, когато до нас кашля или киха заразен. А също и когато случайно поднесем ръка към устните, носа или към очите след ръкостискане или докосване на повърхности, по които има частици от вируса.

За да не се разболеем не само от коронавирус, но и от върлуващия в момента у нас грипен вирус, което наложи затварянето на 1300 училища, следва да се стараем да:

 • Прекарваме, колкото се може по-малко време в затворени пространства, в които се струпват много хора. Ако можете да не използвате обществен транспорт, метро или да не влизате в препълнени търговски центрове, направете го.
 • Проветряваме по-често помещението, в което прекарваме по-голяма част от деня си. Това ще понижи концентрацията на вируси във въздуха.
 • Избягваме контакти с хора, които изглеждат настинали.
 • Не докосваме предметите, които ни заобикалят на обществени места.
 • Избягваме да докосваме лицето си с ръце.
 • Редовно миене на ръцете – с топла вода, сапун, и не по-малко от 15 секунди. Ако нямаме възможност да се мием често, то тогава е добре да използваме дезинфекциращи средства на спиртна основа.
 • Обличайте се според времето, през последните дни времето у нас е доста меко, но и доста ветровито, вятърът, макар и сравнително топъл, бързо може да ни простуди, тъй като отслабва естествените защитни сили на организма, вследствие на което не може да се бори ефективно с вирусите.

Епидемията с новия щам на коронавируса се отрази и на световните пазари, които сякаш прихванаха от паниката, обхванала не само Китай, но и много други държави.

Отмяната на екскурзии до Поднебесната империя доведе до спад на цените на петрола, което пък отслаби валутите на държавите износителки на черното злато.

Според някои учени покрай коронавируса се създава излишна психоза, най-вече от медиите, които се разпространява по целия свят, а всъщност нищо толкова необичайно не се случва. Китайските власти вземат мерки вземат адекватни мерки за ограничаване на бързото разпространение на нов вирус.