Какво НЕ трябва да правим след тренировка

Здравен-блог - тренировка, разтягане, правила

Какво не трябва да правим след тренировка? Когато отидат на фитнес, много хора очакват, че тренировките не само ще поддържат тялото им в тонус, но и ще оформят фигурата на своите мечти. Истината е, че определени действия след тренировки могат да сведат усилията до нула.

1. Много кардио не е от полза

След силови тренировки много хора завършват с кардио. Там те скачат или бягат обикновено минимум по 40 минути, в опит да се избавят от още по-голямо количество калории.

По време на силови тренировки хормоните на стреса и разрушението, включително и кортизола, достигат пик на активност.

Продължителното кардионатоварване за финал може да доведе до по-бързо разрушаване на мускулите, а не на мастната тъкан. Това увеличава риска наистина да отслабнем, но да останем с паласки.

Освен това прекомерното кардио натоварва сърцето. Затова за предпочитане са лекото кардиобягане в рамките на 10-20 минути. Това ще вкара в норма сърдечно-съдовата система, а също ще възстанови силите.

2. Само правилно сладко

Разпознавате ли себе си в тази грешка? Колкото и да е парадоксално, но се допуска от много от привържениците на здравословния начин на живот.

Към тренировките, особено в началото, хората често се отнасят като към истински подвиг, за който смятат, че трябва да се възнаградят с нещо вкусно. Най-често това е много вреден и калоричен бонус.

Не си мислете, че това няма да се отрази на фигурата. Най-добре се поглезете с полезно сладко. Това ще се превърне във вашия подвиг, ако вместо сладкиш си похапнете плодове.

3. Не пропускате разтягането

Много хора смятат разтягането след тренировка за напразна загуба на време. Ако редовно я пренебрегвате, рискувате да си докарате сериозни травми, които ще сложат край на спортните ви занимания.

Стречингът помага за подобряване на кръвообращението и разнася млечната киселина из тялото, така нейната концентрация в определени мускули намалява.

4. Не се морете с глад след тренировка

Напразно се отказвате от хапване след тренировка. Важно е да се научите правилно да си изготвяте менюто. Храненето след спорт може да изиграе важна роля във възстановяването на мускулите. От количеството мускулна маса пряко зависи скоростта на метаболизма.

5. Разходката е по-полезна от съня

Сред най-популярните въпроси на начинаещите в залата е дали може да се спи след тренировка. Когато тренираме през деня или сутринта през почивните дни, така ни се иска да полегнем, след като се приберем у дома.

Но това може да се отрази неблагоприятно на сърцето, тъй като от пик на активност до пълен покой може да доведе до неприятни последствия.

Препоръчително е постепенно да се забавя темпото. За забавяне на процесите в организма помага спокойната разходка.