Кока кола и пепси – защо са вредни за здравето

Здравен блог - газирани напитки, опасност, въздействие

Защо много хора обичат толкова много сладко и газирани напитки? Лекарите смятат, че в този случай мозъкът изпитва дефицит на глюкоза поради нарушено кръвообращение.

Това може да бъде вследствие на ниско кръвно, остеохондроза, заседнал начин на живот и т.н. Всички знаем, че прекаляването със сладкото се отразява на здравето. Как да се избегне прекаляването с него?

Сладките газирани напитки могат да станат врагове на здравето

Най-известната безалкохолни газирани напитки в света е кока-кола. Продава се почти във всички страни. Напитката е била измислена в Америка през 1886 г.

Негов изобретател е аптекар. По онова време основните компоненти са били 3 части листа от кока, също от тях било отделено вещество с название кокаин, и 1 част ядки от дървото кола. Оттам идва и названието кока кола.

Първоначално се смята за медицинско средство, успокояващо нервите и лекува импотентност.

Първоначално производството носи загуби, но постепенно започва да се разпространява все по-широко, и приходите започват да растат бързо.

В състава на пепси колата лидери са същите компоненти както и в кока колата – това са газирана вода и захар. Също влизат карамел или запържена захар, малко количество спирт, няколко вида ароматни масла и т.н.

Вредни хранителни навици

Еднозначната вреда на кока колата за здравето не е доказана – при условие че не се употребява често.

Заедно с това както и с другите газирани напитки не се препоръчва на хората със заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника, така както и газовете, съдържащи се в тях, дразнят стените на стомаха и на червата.

Действието на пепси колата върху здравето е аналогично на това на колата. Предупрежденията са същите. Не се препоръчва за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт.

Прекаляването с ортофосфорната киселина, която се съдържа в пепсито, може да доведе до дефицит на калций в организма, а също и до появата на пясък и камъни в бъбреците.

Освен това постоянната ежедневна употреба на пепси-кола може да предизвика алергия – уртикария, която може да продължи до 1 месец.

Единственото, което може да се твърди със сигурност, това е, че сладките газирани напитки съдържат голямо количество захар. Ако се пият всеки ден, и то по малко, това може да бъде вредно за здравето.

Излишъкът от захар отключва нежелани процеси в организма.

Изследванията показват, че има връзка между постоянната и ежедневната употреба на кока-кола и други газирани напитки и развитие на захарен диабет.

И изобщо ако се пият подобни напитки твърде често се стига до пристрастяване, тъй като захарта действа на мозъка като наркотик.