Кокосова вода – топ 8 полезни свойства

Здравен-блог - кокосова вода, полза, въздействие

В Тайланд го наричат сокът на живота. Добитата от незрели кокосови орехи течност се цени много в храненето и в козметиката. А по уникалното въздействие на кожата и косата кокосовата вода може смело да се сравни с еликсир на младостта.

Натуралната напитка лесно се превръща в най-добрия помощник в поддържането на красива коса и кожа. Вода от кокосови орехи се използва за приготвяне на маски, кремове, лосиони и други козметични средства.

Достатъчно е само да се подберат подходящи рецепти.

Състав и действие на кокосовата вода върху косата и кожата

Кокосовата вода често се бърка с кокосово мляко. Но освежаващата напитка се добива от плодове, които все още не са достигнали зрялост.

Докато млякото заедно с кокосовото масло са продукти от преработката на зрял орех. Днес кокосовата вода е популярна по цял свят.

Течността се използва за утоляване на жажда, за насищане на организма с витамини и други ценни вещества.

Наричат я здравословна алтернатива на спортните напитки за попълване на изразходените по време на тренировка соли. Заради ниската си калоричност продуктът се използва активно при отслабване.

Водата от кокос е източник на витамини от група В, аминокиселини, ензими, калий, магнезий, витамин С. В нея се съдържат цитокинини – вещества, които притежават anti-age ефект.

За косата и кожата са по-важни овлажняващите свойства на течността от естествен произход. Но съществуват и други предимства при използване на кокосова вода в грижа за кожата на лицето и на тялото:

  1. Способства за отстраняване на черни точки;
  2. Регулира функцията на мастните жлези, свива порите;
  3. Спомага за отстраняване на сухотата на косата и на кожата;
  4. Помага за избелване на кожата, прави пигментните петна по-забележими;
  5. Забавя стареенето на кожата, спомага за възстановяване на нейната еластичност;
  6. Отстранява пърхота, помага за избягване на повторна поява;
  7. Заглажда косата, прави я по-послушна и блестяща;
  8. Намалява косопада и изтъняването на косъма, благодарение съдържанието на лаурилова киселина;

Най-полезна е течността, добита от млад кокос. За да сияе кожата от здраве, а косата да ни радва с красотата си кокосовата вода може да се използва както за външно, така и за вътрешно приложение.

Какво да отчетем при избор на рецепти с кокосова вода?

За приготвяне на маски и други домашни козметични средства не е нужно да търсим незрели кокосови орехи. Днес натуралната течност се предлага и в опаковки, най-често в стъклени буркани.

За максимум полза, напитката трябва да се използва веднага след отварянето на опаковката. Водата със сладникав вкус е необходимо да се пази от контакт с въздух и слънчева светлина, тъй като бързо се разваля от това.