Козметика, неподходяща за боядисана коса

Здравен блог - коса, боядисана, опасност

Овлажняващи кондиционери, възстановяващи маски, „специфични” шампоани, омекотяващи средства за изплакване – в арсенала на дами, които редовно обновяват цвета на боядисаната коса може да бъде много за поддържаща козметика.

Тези средства имат за цел да поддържат косата здрава и красива след въздействието на боя върху тях. Но далеч не всички бюти средства са полезни за боядисана коса. Кои от тях е по-добре да не се използват?

Дълбоко почистващи шампоани

Шампоани с функция за дълбоко почистване често се включват в грижата за мазна коса.

В техния състав е висока концентрацията на активни повърхностно активни вещества, които отлично се справят със замърсяванията от косата и от скалпа. Така например, мазната коса по-дълго запазва свежият си вид.

Проблемът е, че дълбоко почистващите шампоани заедно със замърсяванията и излишъците от кожен себум ще отмиват пигмента и от боядисаната коса.

Постоянното им използване ще доведе до това, че съвсем скоро оттенъкът на кичурите ще избледнее. Затова такива шампоани след боядисване, дори и да имате мазна коса, по-добре да не се използват.

Но загубата на цвят не е единственият проблем, с който можем да се сблъскаме. Заради доста агресивния състав на средството силно изсушава косата.

За боядисана коса това може да се превърне в сериозно изпитание, тъй като и без това се нуждае от допълнително овлажняване и подхранване.

Не можете да се откажете от любимия си почистващ шампоан? Специалистите препоръчват задължително редуване на неговото използване с овлажняващо средство. Само така косата ще остане достатъчно овлажнена.

Съдържаща спирт козметика

Спиртът в поддържащата козметика за коса силно да я пресушава.

Агресивното вещество буквално извлича влагата от структурата на косата, като я прави лесна за накъсване и предразположена към разрошване. Такива средства са напълно противопоказни за тези, които постоянно изсветляват косата.

В каква козметика може да се съдържа спирт? Това са средства от различен тип, термозащитни и парфюмирани спрейове, дори шампоани и маски. В потенциално опасните за косата средства съдържащите спирт компоненти са на първите места в списъка.

Средства с високо съдържание на масла

Базовите масла са изключително полезни в домашната грижа за косата. Те активно овлажняват и подхранват косата, помагат да стане по-еластична и „по-послушна”. Но ако желаете да съхраните новият цвят на косата, козметика с висока концентрация на масла не трябва да се използва често.

Проблемът е, че тези средства способстват за отмиване на пигмента. Неслучайно често се препоръчват за дамите, които по-бързо желаят да си върнат естествения цвят на косата.

За овлажняване на изсушена от многобройни боядисвания коса е по-добре да се избират експресни маски с масла, които не трябва да се държат дълго на косата.