Козметика за вана – как да изберем правилно

Здравен блог - козметика за вана, етерични масла, правила

Ароматната течна пяна – далеч не е единственото средство, което може да се добави във водата, за да направи вземането на вана отпускаща процедура. Има и друга козметика, не само с релакс-ефект, но и осигуряваща достатъчна грижа за кожата. С какви средства могат да се разнообразят „счучните” водни процедури?

Етерични масла – приятен аромат и качествена грижа за тялото

Натуралните етерични масла са вариант за тези, които обичат приятните аромати във ваната, но не желаят да харчат за модерна козметика под формата на пяна, гел и парфюмирана морска сол.

Сама парата на няколко капки етерично масло, и банята ще се изпълни с вашия любим аромат на роза, пачули, иланг-иланг или лавандула. Изборът е ваш!

Ароматерапията с етерични масла отпуска и снема напрежението. Също при правилен подбор на конкретното средство може да осигури профилактика срещу сезонни простудни заболявания.

Приятни бонуси към всички ползи на маслата е активното овлажняване на кожата и придаването на устойчив аромат.

Не забравяйте, че етеричните масла са силно концентрирани. Дори за ароматизиране на голяма топла вана е необходимо съвсем малко от натуралния продукт – 7-10 капки. Голямото количество натурално масло във водата може да предизвика световъртеж и зачервяване на кожата.

За да приготвим отпускаща вана, трябва да използваме смес от лавандула и роза. Ако съединим лимоненото и ментово масло, процедурата ободрява и повдига настроението.

Всички масла от иглолистни – кедър, ела, бор, евкалипт, това е профилактика на простудни заболявания. Шафран, пачули, иланг-иланг, сантал осигуряват ефективна грижа за кожата.

Билки – овлажняване и подхранване на кожата, укрепване на имунитета

Билките стават добро допълнение на топлата вана за тези, които предпочитат максимално натуралната грижа за тялото.

Растенията няма да оставят „силен” аромат, както в случая с етеричните масла, за сметка на това ще спомогнат за отстраняване на раздразненията, лющене и зачервяване на кожата.

А вдишването на пара от билкова вана помага за отстраняване на хрема и за намаляване на стреса и умората.

Ваната с лавандула и коприва намалява напрежението. Ехинацея и розмарин, точно обратното, осигуряват ободряващ ефект. Лайка и невен помагат за овлажняване и подхранване на кожата. Липовият цвят спомага за укрепване на имунитета през студеното време.

2-3 супени лъжици от избраните билки се варят в литър вряла вода. Когато отварата се остави да престои, се прецежда и се влива във вече пълна с вода вана.

Масло на капсули – полза от базови и ароматни масла за кожа

Ако желаете кожата ви след вземане на вана да стане нежна и кадифена, използвайте масло на капсули. Това е максимално лесен начин да направите водните процедури ароматни и полезни. Капсулите са на желатинова основа.