Л-карнитин – как да си го набавим с храната?

Л Карнитин в телешкото

Л-карнитин е жизнено важна и изключително ценна за здравето аминокиселина, която спада към групата на така наречените неесенциални аминокиселини. Той има множество функции, които предопределят доброто здравословно състояние на човека, като основната от тях е да спомага енергийния поток и метаболитните процеси като цяло, както и да помага на клетките да се избавят от токсините.

Но функциите на л-карнитин далеч не се изчерпват с това. Тази аминокиселина има влияние върху здравето на сърдечно-съдовата система, мускулатурата, нервната система, ендокринната система и много други. Мнозина използват тази добавка с цел по-добри резултати във фитнеса, защото се стимулира образуването на мускулна тъкан и се стимулира в същото време горенето на мазнини.

След като вече знаете колко много функции има л-карнитин може би вече се интересувате как можете да си го набавите. Добрата новина е, че тази аминокиселина може да се произвежда от човешкото тяло. Това означава, че не е нужно да се приема от определен източни за да си я набави организма.

Въпреки това, при определени здравословни състояния тялото не може да създаде толкова л-карнитин от колкото се нуждае, независимо дали защото създава по-малки или защото по някаква причина нуждите са се увеличили.

Това може да бъде резултат от дадено здравословно състояние, но може да бъде също така и ефект от увеличени нужди на тази аминокиселина, например заради спорт и тренировки.

Подобно на много други аминокиселини, л-карнитин може да се приеме като хранителна добавка от активно спортуващите хора, но не само от тях. Всъщност, тази аминокиселина може да бъде доста полезна за различни хора и по различен начин.

Хранителните добавки обаче, далеч не са единственият начин да си набавите л-карнитин. Той може да се поеме в значителни количества и от храната, стига да консумираме правилните хранителни продукти.

Телешко месо…

Телешкото месо се счита за един от най-сериозните източници на л-карнитин. Тук обаче трябва да се има предвид и това, че според диетолозите с червеното месо не бива да се прекалява. Ето защо специалистите по здравословно хранене препоръчват да изяждаме по една, най-много две порции червено месо в седмицата. Телешкото е за предпочитане пред свинското, защото съдържа значително по-малко мазнини и по тази причина рискът за повишаване на холестерола е по-голям.

Свинско месо…

Макар че телешкото е първенец, все пак мнозина са почитатели по-скоро на свинското месо. По тази причина е добре да знаете, че то заема второ място по съдържание на л-карнитин, така че може да ви бъде доста полезно в това отношение. Въпреки високото съдържание на л-карнитин, специалистите съветват винаги да залагате на филе, което не съдържа много мазнина, а е по-скоро изградено от чисто месо.

Риба…

Рибата като цяло е много богата на протеини и също така е и ценен източник на л-карнитин. Това означава, че ако консумирате редовно от тази храна, вие ще си набавите предостатъчно количество от аминокиселината. Специалистите винаги подчертават, че освен ценни протеини, рибата е източник и на омега-3 мастни киселини.

Птиче месо…

Най-подходящи за набавянето на л-карнитин са пилешките гърди, в които няма мазнини, няма холестерол и не са заплаха за здравето ви по какъвто и да било начин. те са нискокалорични и съдържат в допълнение голямо количество протеин, който помага за натрупването на мускулна тъкан.