Магнезиев цитрат – мнения и употреба

Магнезиев цитрат 400 милиграма от Workout.bg

Магнезиев цитрат – за какво помага? Какви са страничните ефекти? Каква е разликата между магнезиев цитрат и с обикновения магнезий?

Магнезиев цитрат – какво представлява

Магнезиев цитрат се нарича магнезиевата сол на лимонената киселина. Той е популярна форма на магнезиева добавка, известна със своята добра бионаличност, което означава, че тялото го абсорбира и използва ефективно.

Форма и състав на магнезиев цитрат

Магнезиевият цитрат се среща масово в различни форми, включтелно:

 • Прахчета;
 • Капсули;
 • Таблетки
 • Течност за пиене.

Съставът на магнезиевият цитрат се изразява на практика в магнезий и лимонена киселина, които съвместно образуват комплекс, разтворим във вода, който се усвоява по-бързо от традиционния магнезий, който се предлага в аптеки и онлайн магазини за хранителни добавки.

Mагнезиев цитрат – ползи

Тази хранителна добавка подпомага храносмилането. Магнезиевият цитрат често се използва като мек лаксатив за облекчаване на запек. Той действа чрез привличане на вода в червата, което омекотява изпражненията и улеснява тяхното преминаване.

Наред с ползите за храносмилането, той се грижи и за здравето на костите ни, защтоо магнезият играе ключова роля в поддържането на здрави кости и зъби чрез усвояването на калций и е важен за обработката на витамин D в човешкото тяло.

Едно от най-популярните приложения на магнезия и неговите суб продукти като магнезиев цитрат е борбата с с мускулните крампи. Допълването с хранителни добавки с магнезий може да помогне за намаляване на мускулни крампи и спазми, особено при хора, които имат магнезиев дефицит.

Магнезият е необходим за производството на АТФ (аденозин трифосфат), основният енергиен източник в клетките на човешкия организъм и така се грижи за енергийния баланс.

Не на последно място, магнезият участва в регулирането на нервната система, което може да помогне за намаляване на симптомите на стрес и тревожност.

Как се приема магнезиев цитрат

Дозировката може да зависи според спецификата на човека, както и неговото тегло и възраст.

Препоръчителната дневна доза магнезий за възрастни е около 300-400 mg, като магнезиевият цитрат често се приема в дози от 200 до 300 mg веднъж или два пъти дневно.

Начин на прием и специфика с храната

Може да се приема с храна или на празен стомах, в зависимост от индивидуалната поносимост.

Важно е да се приема с достатъчно количество вода.

Магнезиев цитрат – възможни странични ефекти

Като всяко нещо и тук понякога може да възникнат ситуации, които не сме очаквали, а именно евентуални странични ефекти от приема на магнезиев цитрат, които обаче са доста редки и сравнени дори с най-масовите лекарства могат да не представляват сериозна опасност.

Все пак си струва да ги обобщим, за да можете да знаете, ако настъпи някое от тях и да не се притеснявате защо се получава така.

 • Стомашно-чревни проблеми – най-честият страничен ефект е диария, особено при високи дози;
 • Ниско кръвно налягане – в редки случаи, прекомерният прием на магнезий може да доведе до ниско кръвно налягане или неравномерен сърдечен ритъм;
 • Взаимодействия с лекарства – магнезият може да взаимодейства с някои лекарства, включително антибиотици и диуретици(винаги е добре да се консултирате с лекар, ако подозирате специфично състояние на организма си и приемате други лекарства).

Кога е препоръчителна употребата на магнезиев цитрат?

Съществуват няколко класически случая, в които се оказва, че тази хранителна добавка с магнезий с подобрено усвояване е изключително подходяща, а именно:

 • Запек – за краткосрочно облекчаване на запек;
 • Понижени нива на магнезий – при диагностициран магнезиев дефицит;
 • Чести мускулни крампи – може да помогне за облекчаване на мускулни крампи и спазми.

Магнезиев цитрат и продуктите на пазара

Магнезиевият цитрат е наличен в България под няколко различни форми, което позволява и по-голяма гъвкавост на приема според предпочитанията на индивида.

 • Таблетки – най-разпространената форма за прием у нас;
 • Капсули – лесни за приемане и дозиране през целия ден;
 • Прахчета – разтваря се във вода или сок за по-бързо усвояване;
 • Течност – за лаксативен ефект.

Ето няколко примерни продукта на пазара в Българи с магнезиев цитрат:

 1. Nature’s Bounty Magnesium Citrate – от 200 mg на капсула;
 2. Solgar Magnesium Citrate – от 400 mg на таблетка;
 3. NOW Foods Magnesium Citrateкато прах за разтваряне във вода.

Сравнение с други форми на магнезий

В сравнение с други форми на магнезий, като магнезиев оксид (който има по-ниска бионаличност) и магнезиев глицинат (който е по-нежен за стомаха), магнезиевият цитрат предлага добър баланс между усвояемост и ефективност, особено за обща употреба и храносмилателни проблеми.

5/5 - (1 vote)