Нахут или турски грах – защо е толкова полезен

Здравен блог - нахут, полезен, причини

Нахутът често се нарича турски грах. От момента на своята поява на българския пазар този продукт придобива огромна популярност. Не е изненадващо, тъй като от вкусните бобови могат да се приготвят вкусни ястия, а освен това са изключително богати на протеини.

Подходящ и за приготвяне на първи ястия и гарнитури, салати и десерти, закуски и дори напитки. В неговите зърна присъстват около 80 ценни за човешкото здраве вещества. По своята хранителна стойност нахутът може да си съперничи с месото и хляба.

Полезните свойства на нахута като хранителен продукт

Бобовото растение е разпространено в почти всички континенти. За много хора неговите плодове са символ на източната кухня. В страните от Близкия Изток и Азия, родината на древната култура, този боб се нарича златно зърно.

Нахутът наподобява на ядка и привлича кулинарите с маслената си текстура и с почти неосезаемия аромат на ядка. След варене нахутът става сладникав на вкус.

Нахутът е източник на много полезни вещества. Богат на аминокиселини, витамини от група В, желязо, калий, магнезий и фосфор. В неговия състав има много въглехидрати и растителни белтъчини – 20 грама на 100 грама.

В някой вид нахут количеството протеини може да достигне 30 грама. Белтъчините в състава на бобовите добре се усвояват, затова нахутът често се използва като храна и от вегетарианците.

По степен на усвояемост веществото е сходно с яйчния протеин. А също тези бобови са ценен източник на фибри.

Този дар на природата многобройни полезни свойства:

  • Подобрява храносмилането, може да се използва за профилактика на запек;
  • Намалява нивата на холестерола;
  • Благотворно влияе на състоянието на костната тъкан, зъби, коса и нокти;
  • Укрепва имунната система;
  • Способства за профилактика на появата на онкологични заболявания;
  • Нормализира функцията на нервната система;
  • Повишава остротата на зрението, спомага за профилактика на глаукома, катаракта;
  • Помага за справяне с редица дерматологични заболявания;
  • Повишава мозъчната активност и способства за съхранение на умствената и физическа активност;

Кой може да се използва нахут в храненето, а някой – не

Въпреки всички положителни свойства на турския грах, да се яде с повишено внимание. Както и другите храни сред бобовите култури. Нахутът може да предизвика повишение образуване на газове. Особено внимателно трябва да се яде от възрастни и деца.

Необходимо е да се отчита, че нахутът е доста висока калоричност. В суров вид това са 360 калории на 100 грама, а за варените 127 калории на 100 грама.

Затова не е особено подходящо турският грах да се използва за отслабване, а също да се яде във вечерните часове. Калоричният продукт не е подходящ и за хора с проблеми с килограми и още повече за такива, които страдат от затлъстяване.