Отслабване с интервално бягане – особености

Здравен блог - интервално бягане, особености, правила

Ако сте решили да отслабвате и да се сдобиете с фигура без излишни усилия и разходи, то най-подходящо за вас е интервалното бягане. Отслабването ще е безопасно, ако натоварването се редува правилно с динамичен отдих.

Особености на отслабването по време на интервално бягане

Отслабването в процеса на тренировки е за сметка на интензивни натоварвания, които обикновеното бягане не дава. И не се налага да губим много време за спорт.

Този вид фитнес е подходящ за всяко време на годината и за всякакви метеорологични условия. Изгарянето на мазнини е за сметка на интензивното и кратко натоварване по време на тренировка.

Механизмът на въздействие на човешкия метаболизъм в интервалното бягане се основава на редуване на максимално бързо бягане на 100 метра дистанция. След това 200 метра се изминават в комфортно темпо с цел възстановяване на:

  • Дишането;
  • Честота на пулса;
  • Физически сили;
  • Сърцебиене;

При такова бягане се отслабва и при минимално натоварване при изминаване на 200-метрова дистанция със спокойно темпо. Това се обяснява с факта, че интервалното бягане активизира анаеробните процеси на метаболизма.

Те активно използват мастните тъкани за получаване на глюкоза, която не стига до клетките след интензивно натоварване на 100-метрова дистанция при недостиг на кислород.

Процесът на отслабване включва цялата мастна тъкан на тялото. Намаляването на теглото протича равномерно.

При този начин на отслабване е необходима правилна организация на храненето, за да се избегне изтощение, вследствие на загуба на висцерални мазнини, разположени във вътрешните органи.

При правилно съставен график на тренировки може да се подбере натоварване за усилване на анаеробните процеси с отчитане на индивидуалните особености на организма.

Оптимален режим на натоварване при интервално бягане

Физически упражнения от този тип трябва да се изпълняват през ден. За тази не е необходимо посещаването на фитнес. Занятията могат да се провеждат в близкия парк или на пътека за бягане на стадиона.

Не трябва да се форсира процесът на отслабване и да се бяга всеки ден.

Усилените тренировки за изгаряне на мазнини ще навредят, а няма да помогнат на неподготвения организъм и ще отнемат много сили на човека.

Трябва да се редува един ден интензивни занятия по интервално бягане с ден за пълно възстановяване на организма след физическите натоварвания.

Освен това е необходимо специално белтъчно меню, което да помогне на мускулната тъкан да се възстанови след бягането.

Следва да се състави специална програма за тренировки, която предполага точно дозиране на натоварването. За тази цел е необходимо водене на дневник, в който следва да се записват параметрите преди и след тренировка.

Това ще помогне за плавно и дозирано увеличаване на темпото на скоростно бягане.