Пчелен прашец – за какво е полезен

пчелен прашец

Пчелите са едно същинско богатство и колкото по-рано осъзнаем това, то толкова по-добре за нас. Медът съвсем не е единственото съкровище, което малките на вид насекоми успяват да сътворят, пчелният прашец е другото безценно нещо, на което можем да се насладим, възползвайки се от неговите ползи.

Някой от вас навярно си мислят, че прашецът не е нищо особено, но това съвсем не е така. Ползите от него са толкова много, че дори в много от случаите те превъзхождат тези на меда, що се отнася до здравето на човек. В тази статия ще ви разкажем всичко онова, което сме научили за магическия пчелен прашец и искрено се надяваме информацията  да ви бъде полезна и да ви послужи на точното място.

Какво представлява пчелният прашец и какво трябва да знаем за него

За да се получи пчелен прашец, то неуморните пчелички прекарват дълъг период в трудене, събирайки цветен прашец, който смесват с нектара и секрета от слюнчестите жлези. В следствие на този процес се получават онези малки гранулки, които повечето от вас са виждали. Те лесно могат да бъдат събрани от кошера, в който живеят самите пчели.

Известен с лечебните си действия, прашецът се превръща в една от любимите добавки за здравословен начин на живот. Според съвременните проучвания, които биват проведени през последните няколко десетилетия, то той се възприема като супер храна. Изключително богат е на биоактивни съединения, белтъчини, мастни киселини, витамините А, В, D и Е, както и на важни микро- и макроелементи като калций, фосфор, магнезий, калий, цинк, желязо, мед и селен.

Благодарение на този си състав, той има дарява с разнообразни ползи.

1. Противовъзпалително действие

Проучванията сочат, че именно този прашец е  в състояние да инхибира активността на ензими, отключващи възпалителните процеси в организма. Високото съдържание на биофлавоноиди са една от основните причини продуктът да действа с такава мощ срещу възпалителните процеси.

2. Доказал се антиоксидант

Това обаче е твърде относително явление, тъй като до колко ще бъде силен антиоксидант зависи изцяло от това през кое време на годината е събиран самия прашец, както и какъв вид растения са изобилствали през същия този период.

3. Превенция на алергиите

Да, пчелният прашец е също толкова полезен за хора, които са склонни към отключване на алергични реакции. Разбира се трябва много да се внимава как и кога да го приемате. Ако сте алергични към полени, то съветваме ви да забравите за магическите действия на прашеца.

Отделно от това не се препоръчва за бременни жени и кърмачки. За да се чувствате спокойни, то най-добре да се консултирате с медицинско лице и едва след това да го включите в менюто си. Надяваме се да сме ви били полезни с информацията, която предадохме нататък.