Преливане на кръв – топ 4 странни факта

Здравен блог - преливане, кръв, правила

Днес почти всеки желаещ може да стане донор и да дари кръв за друг човек. Но така не е било винаги. Преливането на кръв до 20-ти век се е съпровождало с различни заблуди и странни учения. Лекари от различни страни се опитвали да разберат закономерностите и нюансите на процедурите, за да излекуват опасни заболявания и да спасят живота на хората.

1. Кръв след смъртта

Преливането най-често се е налагало по време на военни действия. Но за спасение на живота на бойците, процедурата трябвало да се провежда оперативно, буквално на бойното поле или на най-близкото безопасно място.

Лекари от различни държави размишлявали как могат да разрешат този проблем. И руски учени успяват да постигнат успех.

Те установили, че след настъпването на биологична смърт кръвта може да запази своите качества кратко време. След успешен експеримент с кучета, те прелели кръв от починал възрастен човек на болен юноша.

Това се случва в края на 30-те години на 20-ти век.

2. Опасна заповед

В пресата от различни краища на света периодично се появяват новини за смъртни случаи на деца и възрастни, на които навреме не е прелята кръв.

И причина за това са религиозни убеждения на техните близки. Под някакъв предлог отказвали преливането на кръв на техните роднини, тъй като тази процедура се смятала за греховна и вредна за човека.

Вярвали, че заедно с кръвта от други пациент в тялото на техния близък могат да попаднат и наследствени болести, до лоша карма.

Въпреки че учените са доказали, че кръвта на човек може да се сравни с неговата лична медицинска карта, тъй като в нея се съдържа важна информация за организма.

Преливане не трябва да се отказва, тъй като кръвните клетки редовно се обновяват.

3. Болест чрез кръвта

В период на избухване на ХИВ-инфекцията в средата на 80-те години на 20-ти век донорските центрове по цял свят започнали да проверяват кръвта за вируса.

Но технологиите и методите за анализ са били не до край разработени. И само в САЩ през 90-те години заразените от преливане на кръв били повече от 1000.

Сред населението рязко нараснало недоволството и недоверието към властта и медицината. И дори днес съвременните тест системи не могат да установят вируса по-рано от 3-5 седмици след заразяването.

4. Кръвта като напитка

Римската империя се славела като арена на жестоки боеве на гладиатори. Аристократите предпочитали да пият кръвта на умиращите борци.

Вярвали, че така могат да станат храбри, силни и да си върнат здравето от младостта. През Средновековието някои знатни особи пиели кръв от млади девойки и юноши, за което си плащали.