Проблеми в работата, причина за болести

Проблеми в работата, здраве, рискове - здравен-блог

Всеки от нас се стреми да получи работата на своите мечти, но реалността далеч невинаги отговаря на очакванията.

Ново изследване показва, че психологическият натиск в работата и други професионални проблеми сега значително влияе на здравето ни в бъдеще.

Американски социолози от щата Охайо проучили влиянието на недоволството от работата в началото на кариерата върху здравословното състояние в дългосрочна перспектива.

За тази цел те използвали данни от изследванията на 6432 американци, като се започне от 1979 г. до днес.

Когато започнало изследването участниците били на не повече от 22 години

Предложено им било да оценят нивото на удовлетвореност от своята работа на от 1 – не ми харесва, до 4 – много ми харесва.

Резултатите били разделени на 4 категории – стабилно ниска – 45%, и стабилно висока удовлетвореност – 15%, постепенно понижаваща се 23% и постепенно нарастваща удовлетвореност – 17%.

След 40 години всички доброволци съобщили за своите проблеми със здравето

Изследователите използвали данните от групите участници, които били напълно доволни от своята работа през цялата си кариера, за да сравнят здравните показатели с останалите групи.

И стигнали до следните изводи:

  •  При групите хора с постоянно ниска удовлетвореност от своята работа най-често се сблъсквали с депресия, проблеми със съня, тревожност и предразположение към психически разстройства;
  • В групата с понижаваща удовлетвореност също се наблюдавало безсъние и други сънни разстройства, прекомерно безпокойство и влошени показатели на психическо здраве.Въпреки това повечето успявали да избегнат синдрома на хронична умора, депресия и много емоционални проблеми, които имали в предходната група;
  • Участниците, чийто професионален старт не бил много добър, но удовлетворението от работата постепенно нараствало, не се наблюдавали никакви здравословни проблеми в сравнение с контролната група;
  • Участниците със стабилно ниска удовлетвореност от работата след 40 години най-често страдали от психически заболявания и се чувствали по-зле физически. Например, при тях много по-често се срещали нарушения на функцията на опорно-двигателния апарат и простудни заболявания.

Ако дълго време не се чувствате добре в работата, това може да е предвестник на влошено здравословно състояние в бъдеще.

Не става въпрос за рак или други сериозни заболявания, но постоянният стрес, тревожните разстройства и депресии могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания и прочие усложнения.

Признаците на несъстоялата се кариера най-често започват да напомнят за себе си към 40 години, могат да се проявят и по-рано, заключават изследователите.

И това звучи напълно логично, все пак човек прекарва повече от 1/3 от времето си на работа, която до голяма степен го определя и като характер и предопределя живота му.

Ако не се чувства удовлетворен от нея, това неизбежно се отразява първо на физическото, а след това и на психическото здраве.