Скованост в ставите сутрин – причини

Здравен-блог - скованост в ставите сутрин, причини, симптоми

След събуждане сутрин искаме да се протегнем и бодро да станем от леглото, пред нас е нов ден. Но понякога това е невъзможно, поради странното чувство за скованост в ставите. Ще мине ли от само себе си или е необходим лекар?

Често сковаността в ставите веднага след събуждане се приписва на неудобната поза за сън или на твърд матрак. Ще свършим малко домакинска работа, и ще се оправим.

След 2-3 часа сковаността в ставите изчезва безследно. За да се повтори с нова сила на следващата сутрин.

Симптоми на скованост в ставите сутрин

Разбираемо е, когато такъв дискомфорт изпитва хора в напреднала възраст, чиито стави са износени, но в последно време от сутрешна скованост все по-често се оплакват хора под 45 години.

Специалистите препоръчват максимално сериозно да се отнасяме към подобни симптоми. Именно така организмът ни предупреждава за възможно начало на патологичния процес с необратими изменения.

Основната задача на всяка става е да се осигури на организма свобода на движение, предвидена от физиологията. За тази цел всички ставни компоненти работят едновременно и в синхрон. Костните структури се плъзгат една спрямо друга, благодарение на гладкост и еластичност на хиалиновия хрущял.

Синовиналната обвивка образува смазочна течност и доставя кислород на хрущялната тъкан. Ако в този механизъм възникне някакво нарушение, то амплитудата на движенията веднага става осезаемо по-малка. Оттам идват скованост или ограничена подвижност.

Този дискомфорт сутрин е един от симптомите на ревматоиден и реактивен артрит, ревматизъм, болест на Бехтерев.

Хората с много наднормено тегло често страдат от лъжлива ставна скованост. Намаляването на амплитудата на движенията в тези ситуации е свързано с общата слабост на мускулите, заради заседнал начин на живот.

Диагноза

Сами не трябва да си поставяме тежки диагнози. Когато се почувства скованост в движенията сутрин, е по-добре да се обърнем към специалист. Добрият специалист не се ограничава само до първичен преглед, а изпраща пациента на редица изследвания.

За поставяне на точна диагноза, най-вероятно ще е необходимо имунологично изследване на кръвта, рентгенография и компютърно-резонансна томография за установяване степента на увреждане на ставните торбички.

При поставяне на диагноза ревматоиден артрит предстои дълго лечение. Без лекарства не може да се мине. Необходимо е сериозно преразглеждане начинът на живот.

Утрото трябва да започва със статични упражнения от лечебната физкултура – разтягане, физзарядка за гръбначния стълб, статични упражнения на шията. В идеалния случай подобна физзарядка трябва да е с продължителност до 30 минути сутрин.

Помагат също и физиотерапевтичните процедури с използване на съвременни прибори на медицинската техника. Няма да се мине и без диета.

Основният принцип на храненето при възпалителни ставни заболявания е дробен хранителен режим с калоричност около 2200-2400 килокалории.