Скрита заплаха – как да преборим тревожността

Здравен-блог - тревожност, справяне, преодоляване

Често тревожността отнема на човек повече сили, отколкото самите неприятни моменти, от приближаването на които се бои. Тревогите зашеметяват, лишават от енергия, радост и сън. Как да престанем постоянно да се безпокоим и да започнем да живеем пълноценен живот?

Повишена тревожност – симптоми и причини за поява

Неочаквано и ненапълно разбрано съобщения по телефона, след което абонатът става недостъпен. Странна болка встрани, която не минава и след 15 минути почивка.

Доста непринуден разговор с колега, който завършва с фразата: „Може би това не те касае, но ако това е…” Всичко това може да отключи мощен процес на неспокойни подмятания, безсънни нощи, когато тревожните мисли не ни позволяват да заспим, допълнителни чашки кафе и забранени цигари.

Това е и т.нар. състояние на тревожност. Човек нещо го заплашва, но и самият той не знае какво.

Или например, си е направил изследване за сериозно заболяване. И до излизането на резултатите не мисли за нищо друго освен за потенциалното си състояние – безпокои се, не започва никаква важна работа, условно казано мозъкът работи само в една посока.

Максимумът, за което му стигат силите – това е изпълнение на ежедневните задължения. Да почисти у дома или да сготви. А състоянието на тревожност завладява всичките му мисли и за радост не остава място.

Стрес и състояние на тревожност

Тревожност – това е страх от непонятното. Например, ако човек се страхува от кучета, то в случай на липса на провокиращ фактор – тоест кучета, е абсолютно спокоен и съсредоточен, тоест нивото на тревожност при него не се повишава.

А ако опасността няма ясна определеност, човек е постоянно нащрек – бди, готов е да се защитава. Просто не е в състояние да се отпусне.

Най-много човек се страхува да не пропусне признаците на надигащата се катастрофа и да не успее навреме да реагира и да вземе мерки.

Подобно впечатление, че вътре в него се намира свръхчувствителна сигнализация, която по определение е поставена на максимум.

Лекарите определят това състояние като тревожно разстройство, понякога добавят термин – генерализирано. Това означава, че психическото пространство на човек е напълно завладявано.

Полезни навици за намаляване на тревожността

Човек престава да диша нормално, когато се плаши. Затова в стресова ситуация следва да обърнем внимание на дишането, за да може мозъкът да се захрани с кислород, за да бъде в състояние да мисли и да взема правилните решения.

Ноотропните препарати в този случай не помагат. Напротив, те могат да повишат нивото на тревожност и да предизвикат агресия. Успокоителните билки все пак помагат, но е най-добре да се направи консултация с лекар.