Сода за почистване на кожата на лицето

Здравен блог - сода, почистване, лице

За да изглежда кожата винаги поддържана и здрава, е необходимо редовно да се овлажнява и подхранва, да се глези с маски и разбира се, внимателно да се почиства.

За тази цел често жените често използват козметични средства – гелове, мусове, ексфолианти, скрабове, пилинги и т.н. ,които се подбират с отчитане на типа и състоянието на кожата.

Но за съжаление, от техния състав има какво да се желае. И затова всички дами предпочитат напълно натурални средства. В това няма нищо изненадващо, тъй като смесите, които сами сме си приготвили, се състоят от достъпни съставки, повечето от които са във всяка кухня.

Един от тези продукти е содата за хляб, която се отличава с индивидуални абразивни свойства. Именно затова се препоръчва да се използва за грижа за кожата на тялото и на лицето.

Сода за грижа за суха кожа

Содата оказва положително въздействие на сухата кожа при едно условие – в никакъв случай не трябва да се използва в чист вид.

Задължително трябва да се съчетава с хранителни и овлажняващи компоненти. Подходящи са растителните масла, млечните продукти – сметана, яйца и т.н.

Препоръчително е да започнем със содените маски с очистваща смес, приготвена по обикновена, но проверена рецепта. За тази цел имаме нужда от 1 десертна лъжичка натурален мед и го подгрейте на водна баня.

Продуктът от пчеларството трябва да бъде топъл, но в никакъв случай не и горещ. Добавете чаена лъжичка мазна сметана – по-добре от домашна или магазинна с масленост не по-малко от 25%, и чаена лъжичка сода.

Смесете компонентите и разпределете сместа по кожата на цялото лице, с изключение на областта около очите. След 12-15 минути свалете маската с памучен тампон. Преди това леко намокрете и масажирайте кожата.

Отличен почистващ ефект притежава маската от 2 съставки – сода /1/2 супена лъжица/ и сметана – /1 чаена лъжичка/ За тази цел също могат да се използват отвари от билки – лайка, коприва, мента.

Почистващата смес разпределете по лицето с тънък слой

След 18-20 минути се измийте с топла вода.

Вместо мазни млечни продукти могат да се използват растителни масла. Сухата кожа добре реагира на маслото от пшеничен зародиш, жожоба, бадемово масло. Десертната лъжичка масло загрейте на водна баня.

В топлия продукт сипете малко сода и започнете бавно да разбърквате. Сода добавяйте по малко, докато не се получи смес, по консистенция напомняща на гъста сметана.

Нанесете я на лицето с леки масажни движения и изчакайте 10-12 минута. Отмийте маската с топла вода.

Маска със сода за мазна кожа на лицето

Мазната кожа често създава не малко проблеми на жените. Редовното почистване с помощта на сода помага за значително подобряване на външния вид. Натуралният продукт разкрива порите и ги почиства от прах, мръсотия и остатъци от грим.