Суха кожа на устните – как да се справим

Здравен блог - суха кожа на устните, причини, правила

Кожата на устните е беззащитна, възприемчива към всяко въздействие отвън. Страда особено в есенния и зимен период, когато студеният вятър и ниските температури предизвикват обветряне, поява на лющене, напукване.

Маскирането на дефектите с ярко червило няма да се получи. Само ще се влоши ситуацията и ще привлече внимание към проблема.

За справяне със сухота на устните, е необходимо да установим причината за неприятното явление и да осигурим комплексна грижа за кожата.

Причини за сухота и лющене на кожата на устните

Най-често кожата изсъхва заради промените в температурата, силният поривист вятър, но съществуват и други причини за влошаване на състоянието:

  • Вредни навици – тютюнопушене, облизване, прехапване на устните;
  • Небалансирано хранене и обезводняване;
  • Нарушения във функциите на организма, недостиг на витамини;
  • Неправилна грижа за кожата;
  • Използване на некачествена или на неподходяща козметика;

Понякога кожата се зачервява от напукване и се лющи заради провокиращи фактори.

Например, устните е възможно да съхнат от прекаляване с кафето и чая, навикът да се докосват с ръце, неблагоприятни метеорологични условия.

За справяне със сухотата е необходимо установяване на точните причини и да се постараем да ги отстраним.

За борба с лющенето на устните е необходимо овлажняване на въздуха по всяко време на годината, пиене на много вода.

Важно е да преразгледаме храненето. Често кожата на устните се уврежда от недостиг на витамини Е, А, Д, от група В – те съдържат в млечнокисели продукти, зеленчуци, риби.

Необходимо е да се има предвид, че кожата на устните е тънка, на практика липсват мастни жлези. Затова е необходимо да се овлажнява и подхранват кожата.

Балсам или хигиенно червило не се справя с тези задачи.

Важно е да се изключи от арсенала козметични средства, съдържащи силикони, феноли, ментоли, минерални масла, парафин.

Всички тези съставки изсушават кожата, поради което се налага нанасянето на балсами и червила с такива вещества по-често.

Как да се борим със сухотата на устните – правила за грижа

Пълноценна грижа за кожата на устните трябва да бъде многостепенна. За да не изсъхва кожата, трябва да се започне с качествен демакияж.

Декоративната козметика се отличава с висока плътност, затова не дава на кожата на диша.

Премахването на козметиката е желателно да се направи веднага след връщане у дома или след сън. Не трябва да си лягаме с червило.

За профилактика на лющене, сухота на устните по всяко време на годината е необходимо редовно отстраняване на мъртвите частици.

За тази цел е необходимо използване на ексфолианти или да си ги приготвим сами. Такъв пилинг ефект се осигурява от захар и всяко козметично масло.