Топ 3 храни с допамин, които носят щастие

Здравен-блог - щастие, домапин, храни

Храните могат не само да променят външния ни вид и да засищат. Правилно подбраното хранене може да повлияе на настроението и на нивото на мотивация.

Ако човек страда от промените в настроението и липсата на желание да прави нещо, е възможно да има недостиг на хормона допамин в организма.

Този невромедиатор и хормон в едно, който определя колко се концентрираме, творческите способност и предразположение към научаване на нови неща.

Отговаря за центъра на предусещанията, удоволствието и възнаграждението, а също влияе на процесите на мозъка, контролиращи движенията и емоционалните реакции.

Ниските нива на допамина могат да предизвикат симптома като чести промени в настронеието, трудности при съсредоточаване, безсъние, умора, необоснована тревожност и компулсивно преяждане. А това води до увеличаване на теглото.

Затова не трябва да се отчайваме, възможно е виновник за всички тези неприятности на морално съчувствие да е недостига на хормона-чудо.

Някои хора се опитват да постигнат добър резултат, като повишават концентрацията му с помощта на прием на лекарства. Но при незначителен недостиг е по-добре просто да се коригира храненето.

С правилните храни най-лесно можем да си оправим настроението, да укрепим умственото здраве и да се почувстваме удовлетворени от живота. Да изброим кои са най-богатите на допамин храни:

1. Ябълки – храна за добро настроение

Ябълките са универсално звено на здравословното хранене. Кверцетин – това е мощен антиоксидант, който се съдържа в тези плодове, спомага за укрепване на мозъка.

Изследвания показват, че приемът му може да предотврати невродегенеративни заболявания, а също и да стимулира образуването на допамин.

Това на свой ред помага да почувстваме удоволствие и предусетим, че ще ни се случи нещо наистина добро.

2. Здравословно хранене и бадеми

Всички ядки помагат за поддържане на съответните нива на допамин, но бадемът е най-добър за тази цел. Тази ядка съдържа фенилаланин – незаменима аминокиселина, необходима за синтез на хормон на удоволствието.

Освен това бадемът е богат на фибри и на полезни ненаситени мазнини, които са важни за мозъка, а също и за общото здравословно състояние.

За увеличаване на нивата на допамина, можем ежедневно да си похапваме бадеми като следобедна закуска.

3. Тъмен шоколад за допамин

За намаляване на стреса и за повдигане на настроението много хора ядат шоколад. Натуралният тъмен шоколад съдържа също фелилаланин, както и в бадемите, която е ключова за синтеза на допамин.

Но има едно условие, черният шоколад трябва да е с минимум 85% съдържание на какао. Именно този шоколад е най-полезен.

Когато следващият път се почувствате отпаднали, можете да похапнете няколко парченца от това лакомство. Но не трябва да се прекалява, тъй като черният шоколад е доста калоричен, и злоупотребата с него може да навреди на здравето.