Топ 3 най-добри храни източници на витамин D

Здравен блог - храни, витамин Д, въздействие

Ако всяка сутрин се събуждате в лошо настроение, това означава, че е дошло време да промените нещо. Лошото настроение, липсата на енергия, липсата на контрол на емоциите и сезонните простуди – всички те така или иначе са свързани с дефицит на витамин Д.

Това е слънчев витамин означава много повече, отколкото сме подозирали. Добавете малко слънчева светлина на своето място.

Хранене против слънцето – да ядем, пием или да се разхождаме?

В късната есен и зима набавянето на необходимото количество витамин Д е задача с повишена трудност.

Освен това повечето българи рядко успяват да се насладят на продължителна разходка на чист въздух, много използват слънцезащитни кремове, препятстващи синтеза на този витамин.

Така че не е изненадващо, че депресиите са характерни именно за есента и зимата, когато денят става по-кратък, а интензивността на слънчевите лъчи е по-малка.

Но не само на настроението влияе витамин Д. Необходим е на нашия организъм за усвояване на калций – минерал, който отговаря за процесите на растеж, здравината на костите и на зъбите.

Дефицитът на витамина може да предизвика развитие на рахит, онкологични процеси.

Още едно важно свойство на слънчевия витамин е стимулирането на образуване на кателицидини – белтъци, които помагат на организма да се бори с възпалителните процеси, инфекциите.

Така се създава погрешно мнение, че витамин Д е необходим само на децата. В зряла възраст потребността от него е не по-малка, а дори и повече. Особено ако става въпрос за бременни жени и за такива в период на климакс.

Най-добрите източници на витамин Д

1. Мазна риба

Много добри източници са скумрия и сьомга. Предимството на тези морски дарове е в това, че освен витамин Д съдържат и полезни за здравето ненаситени омега-3 мастни киселини, а също и ценни минерални вещества. Така дават принос в поддържането на здравето на сърцето.

В 100 грама филе от сьомга се съдържат до 450 единици витамин Д, а в 100 грама змиорка – 497 МЕ.

Изброените продукти е по-добре да се подготвят на грил, да се запичат във фолио. А тяхното пържене е нежелателно, особено ако целта е получаване на хрупкаща коричка.

2. Кокоши яйца

Към ден днешен – това е най-достъпният източник на витамин Д. Но него могат да си набавят само тези, които ядат яйцата цели – без отделяне на белтък и жълтък. Витамин Д съсредоточен в яйцата е около 40 МЕ.

3. Рибено масло

Една супена лъжица от този продукт съдържа 1300 МЕ витамин Д. А това е 2 пъти повече от дневната норма за възрастен човек. Затова ако приемате рибено масло трябва да съгласувате правилната доза.