Топ 3 най-добри източници на витамин К

Здравен блог - витамин К, храни, употреба

Витамините играят важна роля в човешкия организъм. Ето и витамин К, обединяващ едновременно няколко вещества с коагулационно действие, призван да подобри съсирваемостта на кръвта. От какви храни източници можем да си го набавим?

Витамин К – един от най-важните витамини, без който е невъзможна нормалната сърдечна функция, на белите дробове и на другите вътрешни органи.

Спомага за усвояването на калций и отговаря за взаимодействието на този минерал с витамин Д.

Основна част от мастноразтворимите съединения с високо ниво на коагулация се произвежда от чревна микрофлора, затова се нарушава функцията на този орган. Най-често причина за дефицит на витамин К в организма.

По-рядко тази ситуация се предизвиква недостатъчно и нерационално хранене.

Във всеки случай е полезно да се знае какви храни могат да осигурят на човека така нужното за него неорганично съединение.

Пресни листни зеленчуци – ценен източник на витамин К

Магданоз, спанак, зелена салата, лапад – всички те съдържат голямо количество витамин К, но не само него. Например, широко използваният в кулинарията зеленчук магданоз по съдържание на полезни вещества превъзхожда много плодове и зеленчуци.

Отличава се с богат набор на минерални соли, други ценни вещества, благодарение на които активно се използва в терапията на най-различни заболявания. И днес семената на магданоза продължават да се ядат при метеоризъм и хранителни разстройства.

След развенчаване на мита за спанака като за богата на желязо храна неговата популярност значително се понижи, но с времето нарасна отново.

Дори и в него на практика да няма желязо, за сметка на това има витамини-антиоксиданти, а също и един от основните източници на фолиева киселина, необходима за растеж и развитие на имунната и кръвоносната система.

В сочните листа на лапада присъстват витамин РР, С, група В, минерални соли, лимонена и фолиева киселина. Листата на зелената салата са с приятен, сладникав и нежен вкус.

Неговите полезни свойства не се ограничават само до декоративни качества. Съдържа множество ценни вещества и може да се използва за профилактика на анемия.

Различни видове зеле – зеленчук, полезен за здравето

Богатото семейство зелеви също може да се похвали с високо съдържание на витамин К. Добре познато на всяка домакиня и радващо се на най-голямо внимание – бяло зеле.

Зърнени – едни от най-ценни и полезни хранителни продукти

Пшеница и по точно триците са лидери по съдържание на витамин К, но това органично съединение се съдържа и в други зърнени – ръж, овес, царевица, ечемик и т.н.

Всяко от тези растения е полезно по своему и съставлява основа на менюто на човека. От пшеницата се прави хляб, без който не минава нито една трапеза. Ръжта е типична хлебно-зърнена култура.