Топ 3 най-ефективни билки за отслабване

Здравен блог - билки, отслабване, прекаляване

Всевъзможните дарове на природата – билки, растения, семена от древността се използват в най-различни сфери – кулинария, козметика, медицина, индустрия и др. Помагат и за отслабване. В борбата за стройната фигура някои са готови на всякакви жертви, често неоправдани и вредни на здравето.

Рецептите на народната медицина с използване на силата на растенията и билките са лишени от тези недостатъци. Но само при умерена употреба.

Кои от тях могат да се използват за постигане на желаната стройност?

1. Коприва – защо е полезна за отслабване?

Една от най-популярните билки, които още от древността са използвани за приготвяне на средства за ежедневна грижа и за грижа за косата.

Копривата и днес не губи своята популярност, благодарение на многобройните си полезни свойства.

Съдържа аскорбинова киселина, каротин, витамин К, от група В, дъбилни вещества, фитонциди, органични киселини, многобройни минерални соли и др.

Копривата спомага за отделяне на излишната течност от организма и оказва лек слабителен ефект.

Листата на копривата могат да се добавят в салати, предварително напарени във вряла вода.

Да се комбинират с риба и месо, а също и да се добавят към всевъзможни коктейли и смутита.

2. Семена от анасон

Анасонът е една от най-древните подправки, чиито плодове притежават лек, освежаващ аромат и допълват вкуса на бисквити, кексове и т.н.

Не по-рядко се използват в рецептите на рибни и местни ястия, напитки.

Анасоновото семе намира приложение и в медицината за лечение на бронхобелодробни заболявания, но малко хора знаят, че то е и мощно слабително средство.

А това го прави подходящо и за диетите за отслабване.

Анасоновите семена са богати на витамин С, РР, етерични масла, киселини, минерални соли, подобряват храносмилането, понижават нивата на холестерола.

Ефективни са за профилактика и лечение на запек.

Препоръчителни са не повече от 1 чаена лъжичка семена дневно за получаване на по-силно изразен ефект.

3. Лайка – как може да помогне в борбата с наднормените килограми

Няма друго растение, което може да се сравни с лайката по популярност и широко приложение – от кулинария до медицина.

Всички я познаваме като антидепресант, спазмолитик, дезинфекциращо средство, а също може и да понижи образуването на газове.

Отстранява чревните спазми и болката, нормализира нарушените функции на стомашно-чревния тракт. Ето защо чай от лайка се пие активно за отслабване.

Още едно полезно свойство на тази билка е разреждането на кръвта, подобряване на кръвообращението, а заедно с това и на обмяната на веществата.

Лайката възпрепятства рязкото повишаване на нивата на кръвна захар, а това означава, че пристъпи на силен глад рядко ще ви застигат.