Топ 3 най-полезни храни за мъже

Здравен блог - храни, полезни, опасност

Правилно хранене е гаранция за здраве и добро настроение. Не може да се каже, че за мъжете е по-важно да се придържат към принципите на здравословния начин на живот, отколкото жените.

Но именно мъжете по-често са глава на семейство, те поемат финансовото осигуряване на семейството, затова трябва да се поддържат във форма. Какви храни са най-полезни за мъжете?

1. Червено месо – основа на мъжкото хранене

Месото е основен източник на белтъчини, необходими за изграждането на костна тъкан и мускулатура. Ето защо диетолози и фитнес инструктори съветват да се ядат повече храни, източници на белтъчини при спортуване.

Те помагат на мъжа да натрупа необходимата мускулна маса и да направи красив релеф на тялото. Белтъчините изпълняват най-различни функции в организма, включително и защитна.

Те поддържат еластичността на кожата, хрущялите и сухожилията, помагат на организма да се справи с токсините и продуктите от разпада, участват във формирането на имунитета.

Сред растителните източници на ценни аминокиселини могат да се отбележат соя, бобови и фасул.

2. Овесена каша

Пълнозърнестите храни са невероятно полезни за организма, но овесената каша е извън конкуренция. Освен сложните въглехидрати съдържат и белтъчини, които са повече, отколкото в другите каши.

Овесените ядки са ценен източник на витамини от група В, участващи както в процеса на усвояване на белтъчини, така и за освобождаване на енергия.

Според учените от Харвард, които 20 години наблюдавали 21376 мъже, 29% от участниците, които ежедневно си похапвали овесени ядки, по-рядко страдали от сърдечно-съдови заболявания.

Известният полизахарид бета-глюкан, който е богат на зърното на овес, може да бъде от полза  на тези, които спортуват активно.

Това вещество е с имуностимулиращ ефект, като така поддържа активността на атлета на необходимото ниво и помага за достигането на върхова форма.

3. Морски дарове – защо са полезни за мъжете?

На първо място в тях се съдържа много ценен лесноусвоим белтък, но не само той. Всевъзможни стриди, миди, калмари, богати на цинк, ролята на който за мъжкото здраве е трудно да се надцени.

Цинкът взема участие в най-различни процеси както в производството на сперма, така и в на мъжките хормони, които регулират функцията на простатата.

На ден мъжът се нуждае от 11 мг цинк, който се получава може да се набави само 2 стриди, богати не само на споменатия минерал, но и на желязо, селен, манган, фосфор, витамин В12, триптофан.

В мидите се съдържа дневна норма манган, а също и морски дарове като стриди, които могат да се превърнат в източник на аминокиселината тирозин, която намалява отлагането на мазнини.

Немалко е цинкът и в другите храни – тиквени семки, сусам, слънчогледово семе.