Топ 3 напитки за възстановяване след фитнес

Здравен блог - възстановяване, напитка, правила

Всяка тренировка било то сутрешното бягане или занятия с йога, изисква много енергия. По време на интензивна тренировка организмът губи много течности, което неизбежно води до усещане за умора.

След фитнес трябва да се пият повече течности. Правилните напитки са гаранция за възстановяване и заряд с бодрост за останалата част от деня.

Шоколадово мляко

Толкова любимо дете – не само вкусна напитка. Често го пият и спортисти, активно работещи над трупането на мускулна маса.

Според специалисти, в шоколадовото мляко съотношението на въглехидрати и белтъчини е идеално. Това е гаранция, че чаша от напитката бързо ще ви възстанови след тренировка.

Шоколадовото мляко, продаващо се по магазините, е трудно да се определи качествено, голямо количество захари, оцветители и ароматизатори в него го правят почти негодно за спортисти.

Съставки

 • 7-8 парченца тъмен или млечен шоколад;
 • 140 мл мляко;

Как да приготвим?

 1. Настържете на едро шоколада;
 2. Сипете мляко в метален съд и след това сложете шоколадовите стърготини;
 3. Сложете млякото на котлона и го затоплете, докато шоколадът не се разтвори. След това в напитката може да се добави лед за охлаждане;

Белтъчно смути с плодове

Белтъчното смути с кисело мляко е не по-малко сред опитните спортисти от шоколадовото мляко. Неговият наситен състав помага за бързо възстановяване на силите след занятия и притъпяване на глада, когато не можем да си позволим пълноценно да похапнем.

За приготвяне на полезно белтъчно смути е необходимо натурално кисело мляко. По съотношение на белтъчини и мазнини е идеален за диетично и спортно хранене.

За да се получи смутите максимално вкусно, добавете в него плодове. Бързите въглехидрати в състава даряват енергия.

Съставки:

 • 200 мл натурално кисело мляко;
 • По половин банан, ябълка и круша;
 • Ягоди или праскови,в зависимост от сезона;

Как да приготвим?

Почистете плодовете, нарежете ги на едро. Подготвените плодове смесете с кисело мляко, разбийте с блендер. Готовата напитка може да се подслади с мед.

Млечен коктейл с фъстъчено масло

Силовият фитнес изисква сериозен разход на енергия. Важно е да възстановим силите си с пълноценен обяд. Когато нямаме време за ядене, можем да си приготвим коктейл с фъстъчено масло.

Растителните белтъци в състава на този продукт са идеални за бързо спортно междинно хранене.

Ако в менюто ви присъстват фъстъчено масло, трябва да се избира единствено качествен продукт. В неговия състав не трябва да присъства излишна захар и ароматизатори.

Съставки

 • 200 мл бадемово или краве мляко;
 • 50-80 грама извара;
 • 2 супени лъжици фъстъчено масло.

Как да приготвим?

 1. Смесете мляко и извара, разбийте ги с блендер;
 2. Добавете в напитката и фъстъчено масло, още веднъж разбийте;