Топ 3 причини никога да не ядем майонеза

Здравен блог - майонеза, правила, причини

И макар майонезата да е с френски корени, задържа стабилни позиции като най-популярен сос у нас. Без нея не може да се приготви популярната руска салата.

Най-малко веднъж годишно или традиционно за Нова година майонеза се употребява от всеки човек у нас. Но има и такива, които не си представят без нея нито закуска, нито обяд, нито дори вечеря. Какви са рисковете от това?

3 причини никога да не ядем майонеза

Повечето ядат майонеза, закупена от магазина. Затова по-нататък ще става въпрос единствено за нея. Има ли полза от този хранителен продукт?

Според диетолози по-скоро съмнителна. В най-добрия случай продуктът ще се окаже безвреден, в най-лошия създава проблеми със здравето. Защо? Какво в майонезата не е както трябва?

1. Рекордно съдържание на мазнини

Сред голямото разнообразие от майонези се предпочитат тези с по-високо съдържание на мазнини, което достига до 67%. Лекарите настояват – майонеза могат да ядат само здрави хора – по 1-2 супени лъжички дневно, не повече.

А за деца, и за тези със заболявания на стомашно-чревния тракт и черния дроб, атеросклероза, яденето е противопоказно.

2. Висока калоричност

Енергийната стойност на растителното масло, което е ключова съставка на майонезата, се равнява на 900 калории на 100 грама. Но едва ли ще се намери човек, който пие масло с лъжички.

А дегустирането на лъжичка майонеза е просто. И даже малко количество майонеза добавено към порция макарони увеличава калоричността и без това на най-диетичните ястия с минимум 100 калории.

А ако добавим солидно количество майонеза към купа със салата, както правим на Нова година, е възможно да получим астрономически цифри.

Опаковка майонеза с тегло около 200 грама обогатява ястието с цели 1000-1200 калории, което е равно на половината от дневната норма за потребление на енергия от мъжете.

Оттам са и проблемите с килограмите и съпътстващите заболявания при повечето любители.

3. Различия в съдържанието на растителните масла

Тези, които пътешестват най-вероятно са забелязали, че вкусът на майонезата се различава в различните държави. И причината не е само в особеностите на националната рецептура, но и в качеството и разновидностите на използваното растително масло.

Проведено през 2017 г. тестване на лека майонеза показва, че повечето майонези на българския пазара са със слънчогледово масло. Същевременно в САЩ майонезата се прави от соево масло, а в Канада от рапично.

Изброените масла съдържат омега-3 мастни киселини, които правят продуктът по-полезен. Но безпокойство у някои специалисти предизвиква високото съдържание на омега-6.

В умерени количества тези мастни киселини също полезни, но ежедневната употреба на майонеза увеличава рисковете за здравето.

Полиненаситените мастни киселини омега-6 при излишък могат да доведат до развитие на патологии на сърдечно-съдовата система.