Топ 3 семена най-богати на фосфор

Здравен - блог, тиквено семе, въздействие

Фосфорът има водеща функция в организма. Този микроелемент влиза в състава на фосфолипидите, различни ензими, неизменна част е от костната тъкан, затова при недостиг на това вещество се развиват различни заболявания на костите.

Фосфорът е крайно необходим за усвояването на калций, а също така потребността от него нараства при големи физически натоварвания.

Затова е толкова важно да се приема достатъчно количество от този минерал, като си го набавяме от храната. Има храни, които съдържат фосфор, но само семената могат да се похвалят с голямо присъствие.

1. Конопено семе – хранителен продукт, невероятно богат на фосфор

Рафинираното конопено семе се смята за един от основните източници на фосфор, тъй като в 100 грама продукт се съдържа 1650 мг от този микроелемент.

Въпреки разминаващите се мнения, конопените семена не могат да окажат психотропен ефект. Основната част от упойващите вещества е съсредоточена в глутена на смолите, отделяни от цветовете.

А самото семе е невероятно полезно за здравето на човека. Състои се от полиненаситени мастни киселини, понижаващи нивата на холестерола и като профилактика на сърдечно-съдови заболявания, а заедно с това и на затлъстяване.

В семената на конопа присъстват и белтъчини, аминокиселини, въглехидрати, алкалоиди, фенолни съединения. От конопа може да се вари каша, да са се смесва с други зърнени, да се запича и т.н.

Феновете на здравословния начин на живот споделят помежду си рецепта за покълване на конопени семена, тъй като употребата на млади кълнове е невероятно полезно за здравето.

2. Тиквени семки – още един полезен източник на фосфор

Тиквените семена са си заслужили титлата основен помощник в борбата с паразитите, а наличието на голямо количество цинк привлече вниманието на мъжете.

Този минерал е необходим за синтеза на хормона тестостерон, за образуване на сперма и за нормална функция на простатата. Но малко хора знаят, че фосфорът в тиквените семена е 2 пъти повече, отколкото цинка.

А това е още отличен източник на масла, фитостерини, смолисти вещества, амино и органични киселини, витамин С, А, група В.

3. Слънчогледово семе – в какви рецепти може да се срещне?

Ако в тиквеното семе се съдържа 1233 мг фосфор, то в 100 грама слънчогледово семе не е много по-малко – 1158 мг. Едва ли могат да се смятат за пълноценна храна, по-скоро за междинно хранене.

А 100 грама може да покрие дневната доза от витамин Е. При всички техни предимства това е още един източник на белтъчини, фибри, витамини от група В, полиненаситени мастни киселини, а също и минерали.

Семената на слънчогледовото семе с повече от 100% осигуряват потребностите на организма от фосфор, затова се препоръчват редовно да се похапват.