Топ 3 вредни храни, обявени отново за полезни

Здравен-блог - вредни храни, полезни, обявени

Слуховете за тях са силно преувеличени. Диетолозите постоянно ни объркват със своите препоръки: първо забраняват да ядем нещо, след това отново ни разрешават, а след това го обявяват за особено опасно.

Каква храна днес е зачеркната от черния списък, и можем да я ядем на спокойствие?

1. Мляко

Смята се, че за възрастните не е полезно да пият мляко. Първо, защото при много с годините възниква непоносимост към млечна захар – лактоза.

Второ, в натуралното мляко се съдържат много наситени мазнини – затова ако пием, то трябва да е обезмаслено.
Да побързаме да ви утешим – млякото е реабилитирано.

Да започнем с това, че сред българите непоносимостта към лактоза не е толкова разпространена в зряла възраст. И достига около 15% – останалите 85% могат спокойно да си пият мляко във всяка възраст.

А какво да кажем за наситените мазнини? Оказва се, че те не са толкова вредни. Пиенето на натурално мляко с масленост 3.5% не увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Дори намалява риска от захарен диабет тип 2. Пълномасленото мляко се оказва, дори по-полезно от обезмасленото.

Освен това само млякото с масленост 3.5% повишава нивата на добрия холестерол, а това е допълнителна защита за сърцето и за кръвоносните съдове.

2. Картофи

Картофените ястия се смятат за много вредни и калорични. Това е една от първите храни, които се препоръчва да се изключи от менюто за тези, които желаят да отслабнат.

Всъщност не всичко е толкова просто. Оказва се, че ако правилно приготвим картофите, ще помогнат за отслабване.

В рамките на експеримент предложили на участниците да изядат порция говеждо с произволно количество гарнитура по избор – ориз, картофи или макарони.

Оказва се, че в групата, която избрала картофите, участниците за едно хранене приели с 30-40% по-малко калории и се почувствали заситени.

Важно уточнение – чувство за насищане при достатъчно ниска калоричност дава именно вареният картоф и пюрето. Печените или пържените картофи, за съжаление, не са подходящи като гарнитура за отслабване.

3. Палмово и кокосово масло

Тези масла традиционно се смятат за вредни, тъй като се състоят от наситени мазнини – тези същите, които съвременните диетолози съветват да се избягват.

Всъщност всичко зависи от произхода на самите наситени мазнини. Най-често те са част от продукти от животински произход, например, месо. Употребата на такива мазнини наистина трябва да се ограничава.

Кокосовото масло на 90% се състои от наситени мазнини, но това не означава, че то е вредно. Тези мазнини се отличават от тези, които са в месото, яйцата и млечните продукти.

За разлика от обикновените наситени мазнини предпазват от сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и дори от някои видове рак.