Топ 4 заблуди за премахване на бенки

Здравен-блог - премахване, бенки

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло. Учените я описват като 2 квадратни метра, които диктуват живота ни. И това наистина е така – всички процеси, които протичат в организма, непременно се отразяват на състоянието на кожата.

А как влияят лошите метеорологични условия и външните увреждащи фактори, не е нужно и да казваме.

Кожата си трябва да пазим, да се грижим за нея и да ѝ обръщаме внимание. Ако някой смята, че нанасянето на порция крем и още веднъж вечер е напълно достатъчно, той греши.

Кожата редовно трябва да се преглежда както от самите нас, така и с помощта на лекар. И това трябва да се прави още от бебешка възраст.

Заблуди за бенките по кожата

Препоръките за премахване са актуални не са всички бенки, а само за тези, които представляват опасност или постоянно се травмират – травмата може да ускори развитието на меланом, ако вече я има.

Но по естетични съображения можем да се избавим от всяка бенка. Преди да се планира процедурата, следва да се избавим от най-популярните заблуди за нея.

1. Бенките, присъстващи на тялото от момента на раждането, не са опасни

Ако бенката е на тялото на човека от самото раждане, това още не означава, че с времето не може да прерасне от доброкачествена в злокачествена.

Внимание трябва да се обръща на всякакви изменения. Веднага, след като ги забележим, трябва да търсим лекарска помощ.

2. Ако няма бенки, няма за какво да се безпокоим

Меланом може да се образува на абсолютно всеки участък на кожата на тялото. Срещат се случаи, когато заболяването засяга лигавиците – устната кухина, очите.

Разпознаване е възможно само след преглед. Ето защо профилактични прегледи при дерматолог са препоръчителни за всички

3. Ако бенките са много, за почивка на море и на планина трябва да забравим

Хората с множество „отметки” на кожата – бенки, пигментни петна, лунички, наистина е желателно да стоят на слънце, колкото се може по-рядко.

Но това не е повод да забравяме за разходка в гората или за пътуване до Египет. Следва само да се има предвид, че трябва да се печем само под тента, а къпането в морето трябва да е до 10 сутринта и след 17 часа вечерта.

Тези мерки са обусловени от факта, че всяко пигментно образувание може да прерасне в меланом. Лекарите препоръчват на такива пациенти да си правят профилактични прегледи не по-рядко от веднъж на 6 месеца.

4. Ако постоянно използваме слънцезащитен крем, то не трябва да се боим от меланом

Козметиката с висок защитен фактор не е панацея срещу всички заболявания. Но трябва да се използва задължително, тъй като позволява намаляване на риска от увреждане на кожата.