5 грешки, които забавят свалянето на килограми

Здравен-блог - отслабване, грешки, правила

Намаляване на калоричността на храненето и редовните тренировки – това са най-важните правила за здравословно сваляне на килограми. Но се случва, че положените за сваляне на килограми усилия по никакъв начин не са съпоставими с резултатите – килограмите не се свалят толкова бързо, колкото би ни се искало.

Вина за всичко това имат редица грешки, които може би правите. Те могат да изглеждат съвсем незначителни, но е по-добре да не ги допускаме изобщо.

1. Строга диета

На пръв поглед изглежда достатъчно да изберем най-строгата диета, и килограмите бързо ще започнат да се топят.

Диетолозите са на друго мнение – колкото по некалорично и оскъдно е менюто, толкова по-лошо. Всяка строга диета – това са 2 риска. Първо, менюто е далеч от идеалното, тъй като в него ще се отсъстват важни нутриенти.

Второ, оскъдното меню значително увеличава шансовете за провал на диетата, а след гладуване неминуемо идва и преяждането, което бързо ще ни върне килограмите.

2. Месо за всеки ден

Месото е полезно, не изследва да го изключва, дори ако смятаме калоричността на храната. Но според американски учени, да ядем месо всеки ден, е голяма грешка.

Според проучванията сред 14 000 души са направени следните заключения. Сред тези, които ядели месо всеки ден, с 27% по-често били регистрирани случаи на затлъстяване.

3. Обезмаслени продукти и храни без захар

Ефективно отслабване – това е безусловно правилно меню без излишни мазнини и захар в менюто. Но менюто не трябва да се състои от храни с примамливи отметки на опаковката „без захар” и „без мазнини”.

4. Сладки напитки

Не забравяйте, че калории могат не само да се ядат, а още и да се пият. И без да се отчита калоричността на напитките и съставяне на план за отслабване, е голяма грешка, която няма да ни доведе до желаните резултатите.

Струва ви се, че днес сте изяли съвсем малко, но дневната калоричност на менюто, е значително превишена, ако изпиете бутилка сладка лимонада.

Пакетираните сокове и компоти, чайове и кафе със захар, газирано – всичко това забавя процеса на сваляне на килограми. Много по-полезно е да пием обикновена или минерална вода, прясноприготвени сокове и компоти с мед, неподсладен билков чай.

5. Пропускане на хранене

Правилното хранене – това не е само присъствие на всички важни нутриенти в менюто. Важно е и колко е редовно храненето.

Наднорменото тегло няма да си отиде толкова бързо, както би ви се искало, ако периодично пропускахте ту закуска, ту обяд.

Тогава рискът да се отклоните от набелязаното меню и да си похапнете нещо не каквото трябво.

Освен това без постъпване на хранителни вещества в организма се забавя обмяната на веществата, което няма да ви помогне да отслабнете.