Топ 5 навика, опасни за ноктите

Здравен блог - опасност, нокти, здраве

Красивата жена е прекрасна до връхчетата на пръстите, но как, ако въпреки всички усилия ноктите изглеждат недостатъчно добре поддържани?

Експертите съветват да се преразгледат всички навици – именно те често са виновни естетиката на ноктите да пострада.

1. Не се пазят ноктите от студ

При студено време да не носим аксесоари като модерна шапка, стилен шал или топли ръкавици – това е непростима грешка. Това е случай, когато в борбата за красивото дамите губят своето здраве.

Игнорирането на ръкавиците, например, влошава микроциркулацията на кръвта в кожата на ръцете, поради което нокътят не се снабдява толкова добре с полезни вещества – витамини и минерали. А това на свой ред води до разслояване на ноктите, повишена чупливост.

2. Изрязване на кутикулата

Отдавна са зад гърба ни времената, когато нямаше алтернатива на обрязания маникюр. Сега всяка жена може да избира какво е най-доброто за нея. В по-усложнени случаи, когато кутикулата се е разраснала, без изрязване на излишните участъци няма да мине. Но в други ситуации ще бъде достатъчно само отдръпване на кутикулата.

Сред неблагоприятните последствия на често обрязване на кутикулата е растеж на слаби, крехки и меки нокти, поява на неравности. Трябва да се отчита и че ноктите стават по-уязвими за гъбичките.

3. Често държане на ръцете във вода

Ако професията или начинът ви на живот изискват продължително време ръцете да се държат във вода, трябва да знаете, че това се отразява неблагоприятно на здравето на ноктите. Стават по-крехки, често се разслояват.

Помагат защитните кремове – специални защитни средства за кожата на ръцете.

Те позволяват без проблеми да се издържат 3-4 процедури по миене на ръцете.

Кожата се предпазва от дехидратация, а ноктите от разслояване и други неприятности. Дръжте ги на една ръка разстояние, за да обновявате защитния слой при необходимост.

4. Маникюр след вана на ръцете

Когато потопите краищата на пръстите във вода за омекотяване на кутикулата, ноктите се разширяват.

Обикновено това не е проблем. Но ако нанесете покритието преди нокътят да възстанови своята текстура, то няма да издържи дълго.

За предотвратяване на излющване на лака, ваните за ръце се правят 2 часа преди процедурата или предната вечер.

Ако кожата на ръцете е дехидратирана, лющи се, а ноктите са крехки, заменете ваните с подхранващ крем за ръце, който ще бъде повече от полза.

5. Строги диети

Небалансираното меню, разнообразните детокси и монодиети неблагоприятно се отразяват не само на общото състояние, но и на здравето на всички органи и системи.

Строгите диети, с продължителност 2-3 месеца, също са с неблагоприятно въздействие на ноктите. Предвид недостатъчното постъпване на хранителни вещества, те стават меки и лесно се начупват.