Топ 5 тренировки за здрава психика

Здравен-блог - психика, тренировки, осъзнатост

Какъв спорт да изберем, за да станем по-щастливи? Няма съмнение, че физическата активност е полезна, включително и за психическото състояние, настроението и за намаляване на нивата на стреса.

Но далеч не всеки може да си позволи да се занимава с различни видове спортове – повечето българи нямат нито време, нито пари за това.

За щастие, има достъпни тренировки, които помагат за бързо подобряване на състоянието.

Тези 5 занятия можем да усвоим сами без големи вложения, и всяко позитивно ще повлияе на психиката ви.

1. Йогата ни помага да станем доволни от живота

Разпространено е мнението, че хората, практикуващи йога, са в постоянно състояние на дзен – това не е заблуда, този факт има напълно научно обяснение. Оказва, че редовното практикуване на йога повишава нивата на гама-аминомаслената киселина – ГАМК.

Това е невромедиатор, който отговаря за процесите на забавяне и позволява да се избавим от тревогите. Потапя човека в спокойно и отпуснато състояние.

2. Пилатес спасява от безсъние

Тази практика помага да се научим да се отпускаме и като следствие, започваме да се наспиваме нормално.

В изследване на американски учени група студенти практикували Пилатес 2.5 часа всяка седмица или 2 пъти седмично по 75 минути, или 3 пъти по 50 минути.

Експериментът продължил 4 месеца, след което участниците трябвало да кажат как стоят нещата при тях със съня, настроението и осъзнатостта.

След активно практикуване на пилатес студентите се научили по-добре да се отпускат и да контролират своите емоции, започнали да живеят по-осъзнато.

Благодарение на това при тях се подобрило качеството на съня, те по-рядко започнали да се измъчват от безсъние.

3. Велосипедът помага да се ободрим

Лятото е най-доброто време да караме велосипед редовно. Не можете ли да съчетаете приятно с полезното – например, да ходите с колело на работа. Това не само ще ви спести пари, но и ще ви позволи да се почувствате прилив на енергия, който ще направи работния ви ден по-продуктивен.

4. Тежестите действат добре на ума

Разтревожени сте, че не можете да се концентрирате? За да върнем своя мозък в състояние на бойна готовност, не е задължително с часове да решаваме кръстословици, достатъчно е да направим силова тренировка с малки тежести.

5. Тай Чи помага за развитие на устойчивост на стрес

Това е древна китайска практика, която първоначално е била основана като бойно изкуство. Но днес това е оздравителна гимнастика.

Каква е ползата от нея? Тай Чи изглежда като бавен и плавен танц, но всъщност това е практикуване на медитация в движение. Благодарение на тази гимнастика човек развива осъзнатост, която помага за борба със стреса.