Топ 5 забрани при боядисана коса

Здравен блог - коса, грижа, правила

Професионално боядисване, направено в салон за красота, лесно може да се съсипе в домашни условия. Достатъчно е да игнорираме правилата за грижа за косата или да се опитаме нещо да променим. Проверете себе си – не правите ли тези грешки?

Грешка №1 – миене на косата веднага след прибиране у дома

Това е една от най-разпространените грешки, която ще излезе твърде скъпо на косата. Това е, защото цветът се отмива, нюансът ще избледнее или ще стане на петна.

След боядисването трябва да се изчакат 12 часа. Толкова време е необходимо за затваряне на кутикула на косата и за запечатване на боята вътре.

Грешка №2 – решителни и кардинални действия

Ако новият цвят нещо не се хареса, много жени действат кардинално. Купуват си боя и си правят процедурата у дома. Резултатът става още по-лош, отколкото е бил преди това.

Единственото разумно решение: да си сварите чаша ментов чай или да изпиете успокоително, а след това да си запишете час при фризьор.

Професионалистът ще оцени състоянието на косата и ще ви разкаже колко бързо и без последствия за кожата да се коригира цвета във всеки конкретен случай.

Грешка №3 – доверяване на народни средства

Ако посещението в салон се отлага по някаква причина, някои жени се опитват да направят обезцветяване сами – с безопасни натурални средства. Например, със сок от лимон или със смес от кислородна вода и сода за хляб. И това в най-добрия случай.

В най-лошия увреждане и раздразване на скалпа, появата на възпалителни елементи вместо здрава коса.

Съвет!

Когато планирате боядисване, пригответе за фризьора снимка с желания нюанс на косата. За щастие, няма да ви е трудно да намерите в Интернет. Причините за всичко това, че представите на вашия фризьор за брюнетка може да не съвпада с вашите.

Грешка №4 – не сменяте шампоана след промяна на цвета на косата

По магазините има много шампоани за боядисана коса. Едни от тях просто пазят цвета, поради липса на агресивни компоненти в състава, други – правят боядисаната коса по-ярка и притежават ефект на тониращо средство. А трети лекуват косата и улесняват оформяната на прическа.

В зависимост от  основния проблем трябва да се избира шампоан и навреме да се сменя – ако обстоятелствата са се променили.

Грешка №5 – сушене на косата с хавлия или със сешоар

Разбира се, след миене на косата ви се иска колкото се може по-бързо да си изсушите и да си оформите косата, но търкането с хавлия не е добра идея.

Интензивното триене е причина за избледняване на цвета, възможно е да се стигне и до увреждане на косата.