Навици, които предизвикват бръчки

Здравен блог - вредни навици, бръчки, опасност

В един прекрасен ден поглеждате в огледалото и ги виждате – първите бръчки. Появили са се на челото, и украсяват ъгълчетата на очите и устните.

Но преди да се подлагаме на ботокс процедури, трябва да научим защо бръчките са се появили точно сега и какво да предприемем за удължаване на младостта и красотата на кожата.

Винаги ли бръчките са резултат от стареене?

Много жени и мъже смятат, че стареенето на кожата е неизбежно. Но със знанията и медицинските технологии, които са достъпни днес, наистина можем да изглеждаме толкова млади, колкото се и чувстваме.

Защо всъщност възникват бръчки. Техните отговори за удивителни, като в повечето случаи се оказва, че възрастта няма общо.

Говорят диетолози

Кожата се състои от два белтъка – колаген и еластин. Основната задача на тези 2 протеина е поддържането ѝ в добро състояние и еластичност, осигуряване на своевременно съкращаване и разтежение.

На тези процеси влияние оказват нездравите хранителни навици на човек. Колкото са повече, толкова по-бързо старее кожата.

Слабост към сладкото

Един от най-коварните врагове на младостта на кожата е обикновената захар. Прекаляването с нея предизвиква гликиране – процес, при който влакната еластин и колаген се слепват и се увреждат.

Поради това се влошава състоянието на кожата – по нея възникват многобройни бръчки, губи еластичност, овалът на лицето също се нарушава.

Храните с високо съдържание на захар – бонбони, сладолед, газирано, торти, могат да се ядат по-рядко, а не като ежедневен десерт. Винаги проверявайте етикетите на храните, които обичате. Например, в състава на йогурт и доматен сос често влиза добавена захар.

Наблягане на маргарин

През 2001 г. бяха публикувани интересни резултати от изследвания. Според тях, хората, които редовно ядат маргарин имат повече бръчки, отколкото тези, които не го правят.

Вината е на съдържащите се в този продукт полиненаситени мазнини. Те предизвикват възпалителни процеси в организма. Като следствие кожата губи вид, формират се бръчки.

Максимално ограничаване на въглехидратите

Не всички въглехидрати могат да бъдат сравнявани. Плодовете и зеленчуците имат уникални хранителни свойства, благодарение на които могат да се забавят процесите на стареене на кожата и да се предотврати възникването на бръчки.

Пълното спиране на въглехидратни храни е вредно за кожата.

Съсредоточете върху яденето на здравословни храни – пълнозърнести, плодове и зеленчуци. Яжте ги в необратен вид, за да си набавите колкото се може повече антиоксиданти.

Често ядене на барбекю

Препеченото месо с хрупкаща коричка е източник на хетероциклични амини.

Освен че форсира стареенето на кожата, също способства и за развитието на някои видове рак – на белите дробове, на кръвта на стомаха, на дебелото черво, на панкреаса и на простатата.