Защо пеенето е полезно за здравето хоби

Здравен блог - хоби, полезно, пеене

Пеенето носи радост на много хора, независимо от тяхната националност и месторождението. Но освен удоволствие това хоби може да бъде още и полезно за физическото и психологическото здраве. Ако човек обича ежедневно да пее под душа или да припява на радиото в колата, много по-добре побеждава стреса и контролира своите емоции.

По време на изпълнението на песни и слушането на музика в организма протичат процеси, които благотворно се отразяват на функцията на всички органи.

Здраве на имунната система

Това е може би е първият от плюсовете на пеенето като хоби. Учени от Франкфуртския университет доказват, че пеенето повишава имунитет.

За изследването се вземали проби от участниците в професионалния хор преди и след тяхната едночасова изява.

В повечето случаи количеството имуноглобулин А в организма се увеличавал веднага след пеенето.

А когато хората просто слушали музика, подобни разлики в нивата на белтъка не се наблюдавали.

В резултат учените заключават, че пеенето в хор оказва положително влияние на имунитета.

Красива стойка

Присвитият гръб и неправилната стойка не само не допринасят да изглеждаме по-добре, но и вредят на здравето.

Впоследствие това може да стане причина за развитие на множество заболявания.

Пеенето може да контролира стойката. Когато изпълняваме песен за по-добро изпълнение трябва да сме с изправен гръб.

При това хоби правилната стойка ще се превърне в навик. Освен това гръдният кош ще се разширява, а гърбът и раменете ще се изравнят.

Упражнения за дихателната система

Пеенето може да стане физическо разтоварване особено за тези, които по някакви причини не са способни много и активно да се движат – възрастни, инвалиди, болни.

Но дори за здрав човек вокалните упражнения са отлична тренировка за белите дробове – укрепва диафрагмата, сърдечният мускул и се подобрява циркулацията на кръвта.

Това е свързано с факта, че за произнасяне на по-дълги звуци е необходимо да се направят дълбоки вдишвания.

Средство за пълноценен сън

Изненадващо е, но хобито да се пеят песни е полезно и за пълноценен сън. Пеенето тренира мускулите на подбрадичката и укрепва гърлото, което е отлична профилактика на апнея и хъркане.

Ако човек страда от тези заболявания и не може добре да се наспи, то е необходимо да се включи пеенето в списъка на задължителните занятия.

Важно е по време на вокалните упражнения да се държи главата изправена, а подбрадичката леко приповдигната. Освен това хобито успокоява, намалява стреса, което също помага за добрия сън.

Намаляване на стреса и тревожността

Спокойна приятна музика във всякакви нейни проявления е забележителен релаксант. При всички човек има една или няколко любими песни, припяването на които го кара да изпитва положителни емоции.