Как минералите ни пазят от болести

Здравен-блог - минерали, предпазване, правила

Организмът на всеки човек има свой уникален състав, от който зависи не само здравето и теглото, но и темпераментът. Как да определим, достатъчни ли са на организма полезните минерали, а също и развитието на какви заболявания може да се предизвика от дефицита на различни минерални вещества?

Витамини и минерални вещества за профилактика на заболявания

За да боледуваме по-малко, трябва да се стараем да попълваме запаса от витамини – това навярно всичко го знаят. Тогава защо и при хората, които спазват това правило, които напомнят на хиповитаминоза?

Оказва се, че за да се чувстваме нормално, не е достатъчно просто да осигурим на организма всички витамини, необходимо е още да ги накараме да действат.

Именно за тази цел са необходими минерални вещества. И ако не си ги набавяме в необходимото количество – организмът, получаващ достатъчен запас от витамини, страда от техния недостиг.

Определянето на недостига на едни или други минерали може да се направи по състоянието на косата и на другите косвени признаци, за които днес ще поговорим.

В идеалния случай човек трябва да получава минерални соли заедно с храната. Но днес невинаги това се получава, защото малко земеделци се грижат за възстановяване на минералния баланс на почвата.

Подобна безотговорност води до намаляване на съдържанието на макроелементи в плодовете и зеленчуците, а за микроелементите да не говорим изобщо, защото са много по-малко, отколкото трябва.

Това е и причината повечето хора да се опитват да попълват запаса с помощта на готови витаминно-минерални комплекси – трябва да ги подбира лекар.

Освен това помагат за осигуряването на полезни минерали морските дарове.

Дефицит на минерали и признаци на заболяване

Минерали трябва да си набавяме постоянно. Но при стресови ситуации, признаци на авитаминоза, простуда или друго заболяване потребността от тях се увеличава. Освен това организмът изисква повече минерали при неправилно хранене, строги диети, прием на диуретици, а също и някои други препарати.

Правилно подбраните соли могат да помогнат в разрешаването на някои здравословни проблеми. В основата на всяко хронично заболяване е недостатъкът или нарушението на метаболизма на този или друг микроелемент.

Например, недостигът на селен в организма и на манган увеличава риска от развитие на онкологично заболяване. Ако не достигат хром и цинк, могат да се появят признаци на заболяване и от друг род, и по-точно на захарен диабет и атеросклероза.

Недостигът на мед може да доведе до нарушение на процеса на кръвообращение, поява на симптоми на витилиго – бели петна по тялото и ранно побеляване.

Също се понижава синтеза на черния пигмент меланин. Последното води до поява на проблем със загара – не се получава добре или бързо изчезва.