Защо бездействието понякога ни води към успех

Здравен-блог - нищоправене, успех, въздействие

Позволете си да не правите нищо и да не изпитвате угризения на съвестта, това може да се окаже успешна формула.

Младият крокодил веднъж попитал стария, как е станал най-свирепият ловец в реката. Старецът нищо не отговорил, а продължил да си дреме във водата. Младият решил да му покаже на какво е способен. Цял ден обикалял из реката и хванал 2 риби и един жерав. С трофеите отишъл при стария крокодил.

Той, както и преди, не помръднал от мястото си, но сега на няколко сантиметра от него във водата стояла голяма антилопа. В следващата секунда той като мълния изскочил от водата и неговите челюсти се забили в шията на животното. „Как го направи?” – попитал младият крокодил с възхищение. „Бездействах” – отговорил му старецът.

Обикновено ние се държим като младия крокодил

Мислим си, че за получаване на резултати задължително трябва да направим нещо.

Повечето от нас смятат, че за постигане на успех трябва да работят постоянно, да градят, да измислят нещо ново. Но заетостта и успеха далеч не са едно и също.

Защо понякога трябва да бездействаме и да превърнем това в навик?

Сега самата мисъл за бездействие ни изглежда абсурдна. Оценяваме хората по това колко часове работят и колко са заети. Ангажираността се е превърнала в символ на положение и успех.

Но рано или късно се замисляме каква е целта ни – да бъдем колкото се може по-заети и да дадем своя принос? Затова много предприемачи и учени редовно отделят време за нищоправене.

Когато Бил Гейтс оглавял Майкрософт, веднъж годишно си вземал почивка за размишления. Това не бил отпуск, а именно време за мислене, четене и откъсване от воденето на бизнес.

Гейтс толкова сериозно се отнасял към своите размишления, че по това време не се виждал нито със семейство, нито с приятели, нито дори със служители.

Според Гейтс, голяма част от успеха на Майкрософт се основава на идеи, които са му дошли наум, докато е бездействал.

Не е задължително за цяло седмица да се откъсвате от семейство и приятели. А и малко хора имат такава възможност. Опитайте нещо по-лесно и съответно осъществимо – през уикенда оставете настрани всякакви технологии и електронни устройства.

Изключете телефона и лаптопа и ги скрийте в шкафа

И положете усилия да не гледате телевизия.

Дайте си възможност да забравите за ежедневната суета, да измислите нови идеи или да си спомните старите.

Може би успехът от това упражнение ще е поне толкова, колкото на стария крокодил, който хванал антилопа. С нищоправене към прогрес, така и мозъкът се настройва на креативна вълна.